Pakistanske journalister risikerer livet

I pakistan jobber journalistene under uholdbare forhold. Nylig delte de sine erfaringer med norske kolleger.
Torsdag, 29 oktober, 2009 - 15:59


- Vi rapporterer direkte fra åstedene for selvmordsbombing og terrorangrep, men vi mangler skuddsikre vester. Journalister har ingen beskyttelse, men det kreves allikevel at vi sender live fra livsfarlige situasjoner. Det finnes i tillegg tilfeller hvor journalister ikke har fått lønn på flere måneder, men de fortsetter å skrive. Nylig tok en journalist selvmord etter å ikke ha fått lønn på fem måneder, dette forteller Mansoor Malik.

 

Pakistanerne fortviler

Mansoor Malik er journalist i den engelskspråklige avisen The Dawn i Pakistan. Nylig var han, med sine syv kolleger, på besøk i Oslo. I likhet med de andre var han sterkt preget av den urolige situasjonen i Pakistan. Besøket til Norge sammenfalt med hærens inntog i Waziristan i den nordvestlige delen av Pakistan.

- Pakistan står ovenfor en ny bølge av terrorisme, den kommer i tillegg til den økonomisk krisen.  I tillegg har man en energikrise, som har ført til hundrevis av stengte fabrikker, grunnet mangel på strøm. Millioner av pakistanere er blitt arbeidsledige. Alle disse ekstreme påkjenningene har ført  til at flere og flere har fått psykiske lidelser. Befolkningen er på sammenbruddets rand, sier en tydelig opprørt og engasjert Khalid Khattak. Han er journalist i den engelskspråklige pakistanske avisen The News.

 

Fascinert

- Har dere overhodet noe spennende å skrive om her? Her fremstår alt perfekt. Kjøretøy har vikeplikt for de gående, det er så rent og ordentlig her. Alt virker så godt planlagt og gjennomført i byen, sier Farrah Shah

Farrah Shah er freelance journalist i Lahore i Pakistan. Hun var en del av den syv mann store delegasjonen av journalister fra Pakistan

- Det var fascinerende å se fasilitetene og arbeidsforholdene til journalister i Norge. Det var oppmuntrende å se at norske journalister nyter godt av ytringsfriheten, og at redaktørene ikke lar sitt redaksjonelle arbeid bli påvirket av medieeierne. Men det som var overraskende var at journalister i Norge har mistet jobbene på grunn av den finansielle krisen, og at de som er igjen er nødt til å jobbe mer og lenger, forteller Mansoor Malik over telefon fra Pakistan.

 

Trusler mot media

Tidligere ble terrorvirksomhet rettet først og fremst mot soldater og politiet. Nylig fikk ledende mediehus trusler om angrep. Hensikten er å true mediene til taushet om hva som virkelig skjer i landet. Lahore Press Club og en rekke andre journalistiske organisasjoner fikk dødstrusler. Kravet var å betegne terroristene som martyrer.

Pakistansk media har vært konsekvent i å betegne drepte soldater, politifolk, sivile og sikkerhetspersonell som martyrer, mens gjerningsmennene er blitt betegnet som terrorister. Dette forteller Khattak når han skisser den spente situasjonen i Pakistan.

Alle de pakistanske journalistene er enige om at det er en kraftig økning i anti-amerikanske følelser hos den pakistanske befolkningen. Den USA-ledede krigen mot terror får skylden for dagens terrorbilde i Pakistan. Samtidig fortelles det om bekymringsfull utvikling i andre deler av Pakistan. Den pakistanske pressen diskuterer i disse dager oppblomstringen av det de kaller punjabi-Taliban. Ekstremister med grobunn i den mest folkerike landsdelen i Pakistan. De fleste norsk-pakistanere har sin opprinnelse i Punjab.

 

Pakistansk presseetikk

- Det mangler ikke på kvantiteten i mediebildet i Pakistan. Det skorter på det kvalitative arbeidet. Selv om de fleste journalistene gjør en heltemodig innsats, mangler man adekvat opplæring i krisehåndtering. Mange seere reagerer på direktesendte bilder av drepte og lemlestede etter terroraksjoner, men det finnes ingen organ som kan opprettholde presseetikken, sier Dr. Ahsan Akhtar Naz. Han er direktør for kommunikasjonsavdelingen ved Punjab University i Lahore.

Den pakistanske delegasjonen var lydhør under Redaktørforeningens presentasjon av PFU og hvordan de håndhever presseetikken gjennom et selvregulerende organ.

- Pakistansk journalistikk hadde uten tvil hatt stor utbytte av den pressestrukturen vi ser i Norge. Jeg har selv delt mine erfaringer fra Norge med min redaktør og ledelsen i The Dawn. Å implementere ytringsfriheten mener jeg er en av de viktigste felt å jobbe med for oss. Selv om vi ikke kan norsk, forstod vi at alle deler av det norske samfunnet diskuteres i norsk presse. Et organ slik som PFU må komme på plass, også i Pakistan, fastslår den pakistanske journalisten Mansoor Malik.

 

Selvinnsikt

De presseetiske reglene er på plass, men disse følges sjelden. Dessuten er mediene fiendtlig innstilt mot myndighetene, fordi de tidligere har vært undertrykt. Dette forklarer Khalid Khattak når han diskuterer det pakistanske mediebildet.  

- Pakistanske journalister er svært opptatt av sitt yrke og sin rolle, og de kan sammenlignes med journalister i resten av verden. De jobber aktivt for å avdekke samfunnets skyggesider, ofte med livet som innsats. Hadde de bare fått lønn som stod til den jobben de gjør, gode arbeidsvilkår og ytringsfrihet, avslutter Mansoor Malik

Emneord: