Kai Eide avviser kritikk

Etter mandagens møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker Kai Eide at han fortsatt har full tillit i det internasjonale samfunnet.
Mandag, 9 november, 2009 - 13:57


Det afghanske utenriksdepartementet har kritisert Kai Eide etter hans uttalelser om at Afghanistan ikke kan regne med fortsatt støtte, hvis de ikke rydder opp i korrupsjonen i landet. Spesialutsendingen gikk spesielt hardt ut og advarte mot å øke makten til landets krigsherrer.

– Regjeringen bør bestå av kompetente, reformorienterte personer som kan gjennomføre reformer, sier Eide til NTB.

Fredag tok det afghanske utenriksdepartementet til motmæle og kritiserte Eide for utidig innblanding i landets indre anliggender.

– Den norske diplomaten har uttalt seg på en måte som «går over streken for internasjonale normer og hans autoritet som en representant for en upartisk organisasjon, melder NTB

Fortsatt støtte

Mandag møtte Eide utenriksminister Jonas Gahr Støre, og sier han fortsatt har den nødvendige støtten.

- Jeg har fått full støtte, både fra NATOs generalsekretær, den amerikanske administrasjonen og FNs sikkerhetsråd, sier han.

Støre understreker også støtten Eide har i det norske utenriksdeprartementet.

- Kai Eide beholder den plassen han har nå. Han har oppslutning hele veien for det han gjør, sier utenriksministeren.

Truet av korrupsjon

- Vi gir 750 millioner i støtte til Afghanistan hvert år. Det er en åpenbar fristelse for mange, sier Støre etter møtet med spesialutsendingen.

- Derfor er det viktig at giverlandene går sammen og samarbeider, slik at innsates kommer der den hjelper mest, fortsetter han. All bistand innebærer en risiko, og det er vårt arbeid å gjøre den risikoen så liten som mulig.

Kai Eide mener at Afghanistans president Hamid Karzai gjør et viktig arbeid i å forsøke å bekjempe korrupsjonen i landet.

- Den siste uken ble en korrupsjonsring på mellom 30 og 50 mennesker fanget av politiet. Det viser at arbeidet nytter, men ting går alt for langsomt, mener han.

Emneord: