Norsk journalist løslatt i Afghanistan

Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal som har vært kidnappet i Afghanistan er løslatt.
Torsdag, 12 november, 2009 - 10:38


Refsdal, som er fra Bærum, ble bortført torsdag 5. november sammen med sin afghanske tolk. Torsdag morgen opplyste Utenriksdepartementet at de to er løslatt og oppholder seg på et sikkert sted.

Refsdal ble bortført i Kunar-provinsen nordøst i Afghanistan, og varslet selv ambassaden i Kabul om dette fredag.

Kriseteamet i det norske utenriksdepartementet har siden fredag arbeidet intenst med å løse situasjonen. Ambassaden i Kabul ble også tilført ekstra ressurser. Kriseteamet har hatt kontakt med Refsdal flere ganger siden fredag og fram til frigivelsen torsdag.

Advart

Refsdal oppholdt seg i Afghanistan for å lage en dokumentarfilm om Taliban-bevegelsen. Han hadde da oppholdt seg i landet i flere uker. Den erfarne journalisten og Afghanistan-kjenneren skal ha vært på gjentatte turer rundt om i landet med Taliban-bevegelsen under sitt opphold.

Han skal tidligere ha vært i kontakt med ambassaden i Kabul, og fikk da en klar advarsel mot å reise inn i Kunar-provinsen, som regnes som svært farlig og hvor det har vært flere kidnappinger.

Refsdal driver et selvstendig film- og produksjonsselskap, men skal ha vært i Afghanistan på oppdrag for filmselskapet Novemberfilm.

– Jeg kan bekrefte at vi har en mann i Afghanistan på oppdrag for oss, og at vi har en prekær situasjon. Det er ganske dramatisk, sa administrerende direktør i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, til NTB lørdag ettermiddag. Han ville på det tidspunktet ikke kommentere saken ytterligere.

Nyhetslokk

Norske og internasjonale medier ble informert om saken fredag og lørdag. Etter en klar oppfordring fra Utenriksdepartementet lot samtlige være å publisere opplysningene de hadde. Norske myndigheter håpet å kunne løse saken raskere hvis ikke medienes søkelys var rettet mot den, og var også av den oppfatning at offentlig oppmerksomhet kunne forverre situasjonen for gislene.

Å legge lokk på nyhetsformidlingen er vanlig i forbindelse med bortføringssaker i Afghanistan, ifølge erfarne journalister i området. Da den amerikanske journalisten David Rodhe og to medarbeidere ble bortført av Taliban for nøyaktig ett år siden, skjedde akkurat det samme, noe som har ført til en debatt om ansvaret for nyhetsrapportering.

Det er uklart hvem som holdt Refsdal fanget, og også hvilke krav kidnapperne skal ha stilt. Ifølge et afghansk nyhetsbyrå med tilknytning til Taliban skal kidnapperne ha krevd tilbaketrekning av norske soldater i Afghanistan og frigivelse av tolv fengslede talibansoldater. Ifølge UD stemmer ikke dette, og det har heller ikke blitt kommentert om det har vært fremmet krav om løsepenger.

Aktiv

46-årige Refsdal har også tidligere laget film om Afghanistan. I februar i år fikk han tilskudd fra Norsk filminstitutt for å lage film om afghaneres hverdagsliv. Mannen som i norske medier tidligere er blitt omtalt som «krigsjournalist», har vært involvert i en rekke omstridte begivenheter.

Under krigen i Kosovo forsvant han også og var borte i flere måneder. Han var blitt såret og hadde oppholdt seg på UCK-geriljaens feltsykehus i provinsen det meste av tiden.

På 80-tallet fulgte Refsdal mujahedingeriljaen i Afghanistan og skal ha deltatt i flere angrep mot sovjetiske styrker. Han har en fortid i Forsvaret og er medlem av Norske reserveoffiserers forbund (NROF).

Hjemme i Norge var han i 2001 innblandet i en rettssak mot sin tidligere arbeidsgiver, Norsk Folkehjelp.

Familiene til tolken og Refsdal ble umiddelbart kontaktet da UD fikk kjennskap til kidnappingen. Familiene skal hele tiden ha vært enig i vurderingen at saken ikke skal offentliggjøres så lenge situasjonen var uavklart. (©NTB)

Emneord: