Storbritannia åpner for gratis heroin

I Storbritannia har et fireårig prøveprosjekt med gratis heroin til rusmisbrukere gitt oppløftende resultater, viser en ny rapport.

Rapporten Results of the Randomised Injectable Opioid Treatment Trial (RIOTT) ble gjennomført av den London-baserte forskningsorganisasjonen King`s Health Partners. Den viser at tre firedeler av rusmisbrukerne som deltok avsto fra gate-heroin, kriminalitet og opplevde å få en generelt høyere livskvalitet under perioden. Dessuten var det mange tilfeller av rusmisbrukere som klarte å trappe ned, og etterhvert gå over på metadon.

Prosjektet

En utvalgt gruppe rusmisbrukere har gjennom fire år fått utdelt heroin daglig på statlige klinikker i London, Darlington og Brighton. Fellesnevneren for rusmisbrukerne var at de hadde vært avhengige i lang tid, og ikke klart å slutte gjennom eksisterende metoder. I tillegg hadde de gått på substitutter som metadon, men likevel brukt gateheroin samtidig.

Prosjektet ble støttet av veldedighetsorganisasjonen Action on Addiction og hadde som mål å hjelpe rusmisbrukere til å trappe ned på dop, få orden på livet og minske gateinjeksjoner. Med kontinuerlig fysisk og psykisk støtte fra statlige klinikker skal dette på sikt hjelpe dem til å slutte helt.

Et lettere liv

"Sara" var en av deltagerne i prosjektet. Hun hadde gått på heroin i over tjue år, men klarte å halvere sin daglige dose allerede første året med gratis heroin. Nå har hun sluttet, og går på subtituttene morfin og metadon. I følge Times savner hun ikke det gamle livet sitt.

– Det var veldig kaotisk. Det meste av tiden min gikk med til å lete etter penger eller ta narkotika.

I dag har "Sara" funnet et sted å bo, og har tid til å behandle depresjonen sin. Målet er å slutte helt.

Sveits er det første landet i Europa som har innført gratis heroin til rusmisbrukere. Om den britiske staten tar RIOTT-rapporten på alvor, kan Storbritannia bli det andre.