Voldelige sammenstøt før valget i Namibia

Mer uro før årets presidentvalg enn det har vært tidligere.
Torsdag, 12 november, 2009 - 15:26


27. og 28. november er det valg i Namibia, som er ledet av partiet South West African Peoples Organization (SWAPO).

Partiet spilte en viktig rolle i landets frigjøringsprosess. Namibia ble nemlig fri fra Sør-Afrikas apartheidregime 21. mars 1990, og har vært styrt av SWAPO siden.

Partiet har styrt siden frigjøringen fra Sør-Afrika og apartheid-regimet for snart 20 år siden, og spilte selv en viktig rolle i landets frigjørinsprosess.

Avisa The Namibian skriver at det i år har vært flere uroligheter enn det vanligvis er før presidentvalg i landet. Volden har særlig eskalert mellom tilhengere av opposisjonspartiet Rally for Democracy and Progress (RDP) og det ledende SWAPO.

Generalsekretæren i RDP, Jesaya Nyamu, antyder at de siste kampene i regionen Omusati kan være med på å sette Namibia i flammer.

Får ikke drive valgkamp som de vil

De voldelige sammenstøtene i regionen har skjedd fordi opposisjonspartiene blir hindret i å drive fri valgkamp, skriver allafrica.com. SWAPO sies å stå bak sabotering under andre partiers stemmejakt.

RDP hevder selv at SWAPO-tilhengere ødelegger for dem, særlig i Omusati-regionen. RDP hevder at de ble møtt av veiblokkeringer og steinkasting da de kom til regionen på søndag. Representanter fra partiet er også overbeviste om at hindringene er organisert og planlagt fra øverste hold i SWAPO.

Partipresidenten i RDP Hidipo Hamutenya forteller at SWAPO henger opp flaggene sine over alt, og at de tror de eier alt. Han sier også at partiflagg fra RDP blir brent opp, og at partimedlemmer blir banket opp.

Det er vanligvis ikke like mange uroligheter i landet, heller ikke før presidentvalg. Henning Melber, medlem av SWAPO, synes utviklingen er bekymringsverdig. Han hevder at en heller ikke kan anta at ting vil gå roligere for seg nå frem mot valget.

SWAPO ligger langt foran

SWAPO er helt klart Namibias største parti, og fikk over 76% av stemmene ved forrige valg i 2004. På grunn av rent flertall i parlamentet, har de makt t til å styre landet alene.

RDP ble stiftet i 2007, og har rukket å bli store på kort tid. Partipresidenten Hidipo Hamutenya sier til The Namibian at han startet partiet fordi SWAPO har feilet i å skape utvikling og framgang for Namibia.

Fordi SWAPO er så store, er det veldig lite sannsynlig at de ikke vinner årets valg. I realiteten slåss partiene om andreplassen.

– RDP ligger absolutt an til å kapre andreplassen, sier politisk kommentator Graham Hopwood til avisa The Namibian. Han forklarer at de allerede har rukket å skaffe seg en solid tilhengerskare.

Landets sjel

Nå har SWAPO gått ut og bedt folk ikke stemme på opposisjonspartiene, fordi de hevder at disse vil stjele seieren og æren for det SWAPO har klart å få til med sine 19 år som Namibias ledende parti.

Partiet har en stor stjerne hos befolkningen, og har til og med blitt anerkjent av FNs generalforsamling som sjelen til det namibiske folket Landets president, Hifikepunye Pohamba ble valgt i som president i det direkte presidentvalget i 2005. Dette ble slutten på frigjøringshelten Sam Nujomas 15 år lange presidentperiode, skriver afrika.no. Egentlig skal presidentene i Namibia bare kunne sitte i to presidentperioder, ti år til sammen.

Protester også ved tidligere valg

Etter forrige presidentvalg protesterte opposisjonen mot resultatene, og krevde at stemmene ble telt opp igjen. Dette ble gjort, men SWAPO var fortsatt suverene.

SWAPO har også vært utsatt for kritikk gjennom de snart 20 årene som Namibias eneste mektige parti. En del mener at de ikke har forandret landet nok, og at de burde ha gjort mer med makten de hvite i landet fortsatt har. Namibia har en BNP som er 5 ganger høyere enn de fattigste landene i Afrika, men majoriteten av befolkningen lever fortsatt i fattigdom. De hvite i landet eier fortsatt det meste av jorda, og mye av landets penger går til utlendinger.

Namibia scorer nemlig høyt på den lite flatterende GINI-indeksen, som måler inntektsforskjellene i verdens land. Landet har en indeks på 0,707. Indeksen går fra 0 til 1, der 0 vil si at alle eier like mye, og der 1 betyr at en person eier alt.

Også andre opposisjonspartier kritiserer SWAPO. Democratic Turnhalle Alliance (DTA) anklager blant annet partiet for korrupsjon, til tross for at president Pohamba har sagt at han vil arbeide mot nettopp dette.


I hovedstaden Windhoek kan man tydelig se at landet har vært tysk og sør-afrikansk koloni.  Foto: Coda

Fortsatt stor fattigdom

Namibias grunnlov er relativt fersk, og sies dermed å være den mest demokratiske og rettferdige i verden. Til tross for dette er Namibia et u-land med store utfordringer, noe den nevnte GINI-indeksen er en god indikator på.

Apartheid preger fortsatt landet, og i storbyene bor fortsatt de fleste svarte innbyggerne i townships, dit de ble tvangsflyttet under Sør-Afrikas regime. Drar man 20 minutter utenfor hovedstaden Windhoek, kan man tydelig se kontrastene. Her møter du gateselgere, barer og støvete veier, i kontrast til rette, asfalterte veier, og store varehus.

Landets arbeidsløshet er også høy, og den uformelle sektoren er svært viktig for mange av landets innbyggere. Under apartheid fikk ikke svarte lov til å drive noen virksomhet selv, og de opplever fortsatt problemer med myndighetene.

Det er fortsatt utfordringer i fremtiden, og ennå vet en ikke om urolighetene i landet vil vedvare. Det vil de kanskje så lenge ikke SWAPO klarer å gjøre noe drastisk med de store inntektsforskjellene i landet.

 

 

Emneord: