Sjokknederlag for Obama

Eks-nakenmodell snappet senatorplass i Massachusetts. Det kan velte Obamas prestisjereform av helsevesenet.
Onsdag, 20 januar, 2010 - 13:49


Vinneren er den tidligere nakenmodellen Scott Brown (50), som tidlig på 80-tallet ble kåret til USAs peneste mann. Han gjorde det raskt klart at hun kunne være på plass i senatet nærmest umiddelbart.

Tid-trøbbel

Selv om demokratene fortsatt sitter med flertall i det amerikanske senatet, betyr den ene plassen at republikanerne nå kan ta tiden til hjelp for å stoppe nye lovforslag:

Filibustertaktikk, som rett og slett går ut på å hale ut tiden i det evinnelige fra talerstolen er nemlig en mye brukt metode for å stoppe lovforslag. Men med 60 stemmer kan senatet vedta å stanse slike forsøk.

Dette er dårlig nytt for Barack Obama. Etter et drøyt år i presidentstolen, var prosessen med å vedta en ny helsereform nå innspurten mot et endelig vedtak.

SE OGSÅ: Flere utenriksnyheter fra Journalen

Mistet grepet

– Jeg vedder på at de kan høre denne jubelen helt til Washington D.C. I kveld har Massachusetts uavhengige stemme talt, sa Brown fra talerstolen da resultatet var klart.

Massachusetts har tradisjonelt vært en demokrathøyborg, men da det ble klart at partiet var i ferd med å miste grepet, giret valgkampapparatet opp enormt. Det holdt likevel ikke.

– Jeg skulle ønske vi hadde andre og bedre nyheter her i kveld, men det har vi ikke, sa demokratkandidat Martha Coakley til sine støttespillere i natt.

– Dersom Brown vinner, mener vi at Obamacare ikke vil bli vedtatt i Kongressen, sier analytikeren Avik Roy i Monnes Crespi Hardt ifølge NTB.

Emneord: