Over 200 drept i Sudan

Minst 210 mennesker skal være drept under demonstrasjoner i Sudans hovedstad Khartoum.
Onsdag, 9 oktober, 2013 - 14:31


I forrige uke ble minst 210 ubevæpnede demonstranter drept av Sudans sikkerhetsstyrker, melder Human Rights Watch og Amnesty International. Tusenvis av mennesker tok til gatene etter at bensinprisene ble doblet over natten.

Det meldes også at over 800 demonstranter, journalister og aktivister skal være arrestert, som følge av protester mot regjeringen i hovedstaden Khartoum.

Opptøyene oppstod etter at Sudans president Omar al-Bashi bestemte å kutte subsidiene på bensin.

Det er Human Rights Watch og Amnesty International som melder om dødstallene, mens Sudans offisielle kilder hevder at 30 demonstranter skal ha blitt drept. Etter arrestasjonene og meldinger om massedrap stengte myndighetene i Sudan ned internett og sensurerte pressen.

Til tross for at noen bilder av drepte demonstranter i Sudan har sirkulert på internett, havnet  krisen i skyggen av opptøyene i Egypt - der over 50 demonstranter ble drept i forrige uke.

Brudd på menneskerettigheter

Norges utenriksminister Espen Barth Eide gikk 29. september ut med en pressemelding på Regjeringen.no, der han uttrykker at Norge er bekymret for situasjonen i landet. Han påpeker at Sudan må respektere grunnleggende menneskerettigheter, og at sudanske og internasjonale medier må få utføre sine journalistiske oppgaver.

- Jeg vil sterkt oppfordre myndighetene i Sudan til å vise tilbakeholdenhet, sier utenriksministeren i pressemeldingen på regjerningens hjemmeside.

I støtte for de drepte og arresterte aktivistene i Sudan, ble det mandag 30. september arrangert en fredelig demonstrasjon foran Stortinget i Oslo. Selv om over 100 personer deltok i oppropet, fikk arrangementet ingen oppmerksomhet i mediene.

Sudan mistet mye av oljenæringen i 2011 da Sør-Sudan ble opprettet som egen stat. Dette har preget økonomien i landet.

Tidligere i år steg matprisene, noe som førte til protester og demonstrasjoner. Ikke siden avskaffelsen av militærdiktaturet i 1985 har situasjonen i landet vært så alvorlig, sier Sudan-ekspert Øystein Rolandsen til NRK den 2. oktober.

 

 

 

Emneord: