Forhandler om 100 milliarder til fattige land

Torsdag, 21 november, 2013 - 08:21


Under klimaforhandlingene i Warzava i dag ble det presentert et endelig mål om å mobilisere 100 milliarder dollar fra de rikeste landene til de fattige årlig fra 2020, melder regjeringen.no

Bryte isen

Norges nye klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft var en av flere ministre som fikk i oppdrag å “bryte isen”, av presidentskapet.

- Økt pengestøtte fra flere kilder er nødvendig for å få til klimatiltak også i utviklingslandene. Dette er et virkemiddel til å nå vårt felles mål, nemlig å holde temperaturøkningen under to grader, sa Sundtoft.

Klima- og miljøminister vektla et behov om samarbeid mellom private og offentlige investorer da hun talte nder klimaforhandlingene.

- Vi trenger både offentlig og privat støtte, og vi må finne mer ut av hvordan offentlige penger kan utløse privat initiativ. Vi snakker om et offentlig-privat samarbeid i stor skala. Regjeringen må ha politikk og reguleringer som kan utløse private investeringer. De kan innføre en pris på karbon, og de kan innføre subsidier og garantier for å fremme miljøvennlig teknologi, sa Sundtoft under forhandlingene.

Paris 2015

I 2015 skal klimaavtalen inngås i Paris. Sundtoft understreker at verdens fattigste land i større grad er utsatt for klimaendringer som mer tørke, og trenger derfor kontinuerlig hjelp for å tilpasse seg klimaendringene.

Cicero Senter for Klimaforskning melder at det ikke er klart hvor vidt klimaavtalen som skal inngås i 2015 vil bli juridisk bindende.

Emneord: