Utenriksministeren vil doble nødhjelpen til Sør-Sudan

Børge Brende (H) opplyser at nødhjelpen til Sør-Sudan vil øke fra 50 millioner til 100 millioner norske kroner.
Mandag, 27 januar, 2014 - 14:23


Utenriksminister Børge Brende fra Høyre er i Sør-Sudans hovestad Juba mandag, der han dro rett i et møte med president Salva Kiir.

– Over 4,4 millioner sørsudanere trenger hjelp. Konflikten som brøt ut i desember, har gjort en allerede vanskelig situasjon verre, sier Brende til NTB.

Brende mener at grunnen for at Sør-Sudan nå vil bli tildelt nye 50 millioner er de enorme behovene for nødhjelp.

– 6-700.000 mennesker har forlatt hjemmene sine og har ikke tilgang på medisiner, legehjelp, nok mat eller rent drikkevann. Alle disse må få internasjonal bistand, og Norge stiller opp, sier Brende til TV 2.

Fattigdom(Illustrasjonsbilde) I 2011 levde 50 prosent av Sør-Sudans befolkning under ekstrem fattigdom. Foto: Oxfam International/Flickr.  

I 2011 levde 50 prosent av Sør-Sudans befolkning under ekstrem fattigdom, og ved å fordele de 50 millionene mellom norske frivillige organisasjoner, FN og andre internasjonale humanitære organisasjoner, håper Brende å bedre levekårene til Sør-Sudans befolkning.

Under oppholdet i Sør-Sudan har Børge Brende også vært i samtaler med 1. visepresidenten, utenriksministeren og oljeministeren, samt at han mandag også pratet med presidenten med tanke på å finne en løsning i Sør-Sudan.

– Jeg har tatt opp med presidenten viktigheten av at de som strides i Sør-Sudan samler seg rundt forhandlingsbordet og løser krisen politisk og ikke med våpen. Den midlertidige våpenhvilen må etterleves. Og det er avgjørende at humanitær hjelp kommer inn til de mange internt fordrevne i Sør-Sudan, sier Brende til TV 2.

Norge var en sentral aktør i å få i stand en fredsavtale mellom de to landene, som utkjempet Afrikas lengste borgerkrig mellom 1983 og 2005, gjennom sitt engasjement i den såkalte troikaen, sammen med USA og Storbritannia.

Emneord: