Fem millioner mennesker helt avhengig av hjelp utenfra.

FN advarer mot sultkatastrofe i Sør-Sudan

Onsdag, 26 mars, 2014 - 11:54


– Vi står overfor en mulig katastrofal situasjon når det gjelder matvaresikkerhet, sier FNs nødhjelpssjef John Ging.

– Vi bruker ikke ordet sult ennå, men det er det vi ser i horisonten. Millioner av sårbare mennesker er truet, sier Ging, som nylig besøkte Sør-Sudan.

Ifølge Ging, som leder FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA), er fem millioner mennesker i Sør-Sudan nå helt avhengige av matvarehjelp utenfra.

På flukt

FN og hjelpeorganisasjonene sliter med å bygge opp matvarelagre før regntida starter i Sør-Sudan, der 700.000 mennesker er på flukt fra kamphandlinger, skriver NTB.

Ytterligere 250.000 har flyktet til naboland som Kenya, Uganda, Etiopia og Sudan siden desember. Men også i Sudan er situasjonen i ferd med å forverre seg, særlig i Darfur-regionen og de to krigsherjede provinsene Den blå Nilen og Sør-Kordofan.

Etterlyser bidrag

FN har bedt medlemslandene om å bidra med seks milliarder kroner til verdensorganisasjonens operasjoner i Sudan i år, men har hittil bare mottatt 325 millioner kroner, opplyser Ging.

Til operasjonene i Sør-Sudan har FN bedt om drøyt 7,8 milliarder kroner, men bare 24 prosent av dette er til nå kommet inn, forteller han.

Borgerkrig

Sør-Sudan er en av verdens yngste stater, men ble før nyttår kastet ut i en blodig borgerkrig da opprørere under kommando av tidligere visepresident Riek Machar grep til våpen mot president Salva Kiir og regjeringshæren.

Partene inngikk i slutten av januar en våpenhvile, som nå synger på siste verset. Tirsdag møttes de til en ny runde med fredssamtaler i Addis Abeba i Etiopia.

( NTB-AFP)

Emneord: