Ikke redd for fugleinfluensa

Fugleinfluensan kommer nærmere og er for første gang påvist i Europa. Mattilsynet er ikke bekymret.
Tirsdag, 18 november, 2014 - 15:09


I begynnelsen av november ble fugleinfluensaviruset H5N8 oppdaget i Tyskland. En svært smittsomt variant ble påvist i Nederland for to dager siden. I går ble viruset funnet hos en oppdretter i Storbritannia.

Til tross for at dette er første gang H5N8-viruset påvises i Europa, er ikke Mattilsynet bekymret for spredningsfaren til Norge. På oppdrag fra Mattilsynet har Veterinærinstituttet vurdert risikoen. De mener det er lav sannsynlighet for at viruset kommer til Norge via fugler eller matimport. Det er ennå ikke sikkert om utbruddene har sammenheng med hverandre.

Ikke bekymret

På kyllingbutikken Stangeriet i Mathallen vet de hvordan kyllingene unngår smitte.

– På gårdene er kyllingene innendørs og ikke utendørs. Det utgjør en stor forskjell i smittefaren, sier daglig leder Therese Dencker.

I tillegg har kyllingene større rom og får leve lengre enn ved andre gårder.

– Vi tester jevnlig gjennom året at kyllingene er friske, legger Dencker til.

– Tar forholdsregler

Butikken er klar over bakteriefaren som finnes i kjøttet, og passer på å adskille rått og varmebehandlet kjøtt.

– Vi lar aldri stekt kylling stå for lenge uten varme. Bakteriene kan spre seg hvis vi ikke tar forholdsregler, sier Dencker.

På bakgrunn av Veterinærinstituttets risikiovurdering vil ikke Mattilsynet iverksette særskilte tiltak. Danmark har økt risikovurderingen fra lav til middels og innført importkontroll av all fjærkre. Det skyldes blant annet at danskene importerer flere utenlandske varer enn det Norge gjør.

Mattilsynet ber om å varsles ved funn av mange døde villfugler, eller ved unormal høy dødelighet og avvik på oppdretsgårder.

Emneord: