Brasils president stilles for riksrett

Underhuset i Brasil vedtok søndag å stille president Dilma Rousseff for riksrett.
Mandag, 18 april, 2016 - 12:26


Det ble flertall da underhuset i Brasils kongress stemte over å stille Dilma Rousseff for riksrett. Dette melder flere brasilianske medier, deriblant Correio Braziliense.

Presidenten er anklaget for å ha trikset med tall i statsbudsjettet for å opprettholde forbruksnivået. Selv sier Rousseff at tidligere presidenter har gjort det samme.

Gårsdagens avstemning er et resultat av en prosess som har pågått lenge, i et Brasil som har slitt med en stadig dårligere økonomi de siste årene.

367 av underhusets 513 representanter stemte for forslaget, 137 stemte mot, syv avsto fra å stemme og to var fraværende. Forslaget krevde et 2/3 flertall for å vedtas.

Senatet avgjør

Saken går nå videre til Senatet, som har 180 dager på seg til å gjennomføre en rettssak mot Rousseff. Her skal de 81 medlemmene stemme over hvorvidt saken skal opp for riksrett. Det trengs bare et simpelt flertall for at saken skal opp til riksrett.

Dersom dette skjer, vil Rousseff bli midlertidig suspendert fra stillingen sin. I et slikt scenario vil visepresident Michel Temer fra Partiet til den demokratiske brasilianske bevegelsen (PMDB) ta over. Om Rousseff skulle bli dømt i riksrett, vil Temer bli sittende i posten fram til valget i 2018.

Korrupsjon i kongressen

Det har blitt påpekt at blant de ivrigste forkjemperne for å stille Rousseff for riksrett, er det mange som selv er anklaget for kriminalitet. Blant de som stemte for riksrett, finner man Nilton Capixiba som er anklagd for hvitvasking av penger, og Silas Camara som etterforskes for blant annet dokumentforfalskning. Dette melder The Guardian.

Mister oppslutning

Rousseffs parti, det brasilianske Arbeiderpartiet, har styrt landet siden 2002. Rousseff selv har i perioder hatt høy tillit hos befolkningen, men den siste tiden har populariteten hennes sunket kraftig. På flere målinger de siste månedene har hun hatt støtte i under 10 prosent av befolkningen.

 

Emneord: