Global hvitvaskingsskandale avslørt

Et samarbeid mellom 376 internasjonale journalister avslører tidenes største lekkasje av hemmelige dokumenter.
Mandag, 4 april, 2016 - 12:54


Dokumentene avslører hvordan store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettstjerner og andre som plasserer penger i utenlandske skatteparadiser. Minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministre og presidenter har skjulte verdier. Dette inkluderer statsministeren på Island og i Pakistan, presidenten i Ukraina, kongen av Saudi-Arabia og barna til presidenten i Vladimir PutinDen russiske presidentens nærmeste skal ha skaffet seg innflytelse i Russland. FOTO: Flickr/ Jedimentat44Aserbadjan.  Dokumentene viser også hvordan president Vladimir Putins nærmeste krets i all hemmelighet flyttet to milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter,  skriver Aftenposten.

Pengene ligger i såkalte postboksbedrifter, eller skallbedrifter. Dette er firmaer som ser ut som legitime firmaer på papiret, men i virkeligheten bare er et skall. Skallbedriftene tillater hvitvasking av penger uten å avsløre hvem som eier bedriftene. Dette gjøres i land med lave skattekostnader og er en måte å skjule penger på.  

Panama Papers

Lekkasjen inneholder 11 millioner hemmelige dokumenter fra en tidsperiode på over 40 år. Dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som gir avsløringene tilnavnet Panama Papers. Firmaet har spesialisert seg på å opprette selskaper i skatteparadiset for sine kunder. Det er Aftenposten som har fått tilgang til dokumentene i Norge. De har i et halvt år samarbeidet med utenlandske journalister for å avdekke virksomheten.

- Dersom et selskap vi opprettet, blir brukt til ulovlige formål, så er ikke Mossack Fonseca mer ansvarlig enn en bilprodusent som selger en bil som senere blir brukt i et ran, sa en av grunnleggerne Ramón Fonseca, i et TV-intervju i januar.

Etter avsløringene hevder Fonesca at lekkasjen er ulovlig.

- Dette er et angrep på Panama, fordi enkelte land ikke liker at vi er så konkurransedyktige når det kommer til å tiltrekke seg selskaper, sier Fonseca til nyhetsbyrået AFP.

Mulig avgang for Islands statsminister

Avsløringene beviser at  Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eier et selskap, kalt Wintris, på De Britiske Jomfruøyene. Statsministeren vant folkets hjerter i 2009 ved å gå hardt ut mot de utenlandske kreditorene som hadde en viktig plass i den islandske bankkollapsen i 2008. Det han ikke fortalte var at Wintris var et av disse selskapene.

Sigmundur Davíð GunnlaugssonIslands statsminister er en av statsoverhodene som er rammet av lekkasjene. FOTO: Flickr/Control ArmsStatsministeren er nå i hardt vær, og over 20 000 islendere har skrevet under på at de krever hans avgang. Forrige onsdag møttes opposisjonspartiene i Island for å vurdere et mulig mistillitsforslag mot statsministeren.

- Vi vil løfte denne saken ut av Alltingets sal og ut til folket. Statsministeren har sagt at han ikke er redd for et mistillitsforslag - da kan han vel heller ikke være redd for folkets vilje, sier Birgitta Jónsdóttir i Piratpartiet til TV-kanalen Stöð 2.

Det skal i dag være en demonstrasjon foran Alltinget, det islandske tinghuset, hvor over 2000 personer har meldt seg på via Facebook.

- Vanlige folk skjønner ikke at man kan eie selskaper i utlandet og så glemme at de finnes, sier leder for det rødgrønne partiet på Island, Katrín Jakobsdóttir til allmenkringkasteren RUV.

DNB avslørt

Det har blitt avslørt at over 200 nordmenn har postboksselskaper i utlandet. DNB er en av selskapene som dras inn i skandalen. Bankens avdeling i Luxemburg  skal ha organisert skallbedrifter på Seychellene i over ti år. 

- Det å bli assosiert med den type virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sier konserndirektør Tom Rathke, i DNB til Aftenposten.

Les mer om avsløringene av DNB i Journalen.

Dagens Næringsliv skriver at Nordea er et av selskapene som rammes av avsløringene. Banken nekter for å ha gjort noe ulovlig.

- Nordea følger alle regler og lover på dette området. Vi vil ikke akseptere å bli misbrukt til skatteundragelse, skriver Nordea i en pressemelding søndag ettermiddag.

Emneord: