University of Cape Town: Området rundt universitetene i Sør-Afrika har vært preget av alt annet enn ro den siste måneden. Foto: Jeremiah Pietersen

Fees must fall - studentdemonstrasjoner i Sør-Afrika

Studenter demonstrerer mot avgifter for høyere utdanning i hele Sør-Afrika under banneret "Fees must fall". Demonstrasjonene har vært mange og voldelige. Nå holder flere universiteter stengt.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 13:13

Dette demonstrerer studentene mot:

2015: Studenter protesterer mot studieavgiften. Demonstrasjoner førte til at regjeringen frøs økningen.

12. september 2016: Ministeren for høyere utdanning i Sør-Afrika annonserte at gratis utdanning ikke vil være bærekraftig for landets økonomi. Derfor ville avgiftene kunne økes etter universitetenes behov, men maks en økning på 8% i 2017. 

Mange mener at de hvite i Sør-Afrika har beholdt økonomiske privilegier som var gjeldende under apartheid. De økonomiske skillene gjør det spesielt vanskelig for svarte å ta høyere utdanning

Studenter ved sør-afrikanske universiteter demonstrerer i hele landet mot studieavgiften på høyere utdanning. Målet med demonstrasjonene er gratis skolegang. Det har vært uro, demonstrasjoner og voldelige sammenstøt ved blant annet University of the Witwatersrand, Pretoria, Cape Town og Durban i flere uker. Nå stenger Universitetet i Cape Town for semesteret.

Sabotasjer og demonstrasjoner

Kristian Dahle Kraft utveksler til Cape Town i Sør-Afrika for skoleåret 2016/17. Han forteller at University of Cape Town har vært mer eller mindre stengt i 4,5 uke.

- De har prøvd å holde åpne forelesninger, men har alltid måtte stenge. Demonstrantene saboterer flere av universitenes viktige funksjoner, slik at de er nødt til å stenge. De sperrer universitetsbusser, slår inn brannalarmen på lesesaler og bibliotek og avbryter forelesninger med protester. De får mye press og oppmersomhet rundt saken sin, sier Kristian Dahle Kraft. 

Truer med å kansellere semesteret

Visekansler ved University of Cape Town, Max Price, skriver at universitetet nå har nådd sitt “point of no return”. Det betyr at semesteret med dets undervisning nå er offisielt over, men at eksamner etter planen vil bli holdt i november, som planlagt. 

- Situasjonen er veldig uoversiktlig og vi får mange og motstridende beskjeder. Universitetet har truet med å kansellere hele semesteret. Da får ingen karakterer, og det kan være fatalt for mange. Den foreløpige planen er å ikke ha mer undervisning, men ha eksamen med pensum fra de første åtte ukene av semesteret, sier Dahle Kraft.

Kristian Dahle Kraft forteller at presset øker. Nå som demonstrasjonene har vart så lenge, blir universitene nødt til å utvide skoleåret og kutte ned på pensum. For han har det første semesteret av utvekslingsåret blitt ganske annerledes enn først forventet.


Kristian Dahle Kraft er utvekslingsstudent i Cape Town, og studerer politikk. Foto: Privat. 

Vil gi gratis utdanning til fattige

- Vi har sagt flere ganger til studentforeningen at vi ikke kan gi gratis utdanning. Wits University er forberedt på å forplikte seg til å gi gratis utdanning til de fattige, sier visekansler ved universitetet i Witwatersrand til 702 Talk radio, som har opplevd flere voldelige demonstrasjoner. 

Diskusjonene har enda ikke ført fram, og demonstrasjonene er fortsatt mange. Mandag 10. oktober brukte politiet tåregass, gummikuler, sjokkgranater og vannkanoner mot steinkastende demonstranter i Witwatersrad, melder Universitetsavisa.

- Det er vanskelig å si noe om retningen dette tar, men demonstrantene har vist at de kan mobilisere, flere ganger. Jeg tror dette er en bevegelse som kan få mer innflytelse i det lengre løp. Noen ser på dette som en livviktig kamp for like rettigheter. Andre argumenterer for at uten studieavgiften vil kvaliteten på universitetene forsvinne, da de må gjøre store kutt, forteller utvekslingsstudent Kristian.

Emneord: 
Tags: