HUMANITÆR PAUSE: Våpnene skal legges ned og flyene skal stå på bakken, når våpenhvilen Russland har anonnsert settes i gang. FOTO: - Chaoyue PAN/Flickr

Russland erklærer åtte timer våpenhvile i Aleppo

Sivile som er innestengt i Aleppo får muligheten til å rømme byen når Russland skal stanse alle luftangrep mot byen.
Onsdag, 19 oktober, 2016 - 11:31

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Russland nå stanset all flybombing av Aleppo.

FN og EU tok tirsdag morgen imot Russlands ønske om våpenhvile i de krigsherjede delene av den syriske hovedstaden Aleppo. Avtalen skal etter planen vare mellom klokken 7 og 15 norsk tid torsdag, og også gjelde for Assad-kontrollerte regjeringsstyrker. Talsmannen for EU, Stephane Dujarric, er likevel kritisk til om våpenhvilen varer lenge nok til at humanitære bistandsorganisasjoner kan bidra med livsviktig hjelp.


ORIENTALSK: Souken i vest-Aleppo. Foto: Yasmina Choueiri CC

- Det er behov for en lengre pause for å få til nødvendig hjelp, sier Dujarric.

Humanitære organisasjoner har besluttet at det er behov for minst tolv timer for at de skal komme seg ut til folkehavet av trengende syrere.

Bombarderingen av det østlige Aleppo har vært intens natt til annonseringen av våpenhvilen. Flere boligblokker har blitt jevnet med jorden og det rapporteres om opptil 140 dødsfall.

Noen timer før Russlands uttalse, annonserer FN en 72 timer lang våpenhvile mellom krigspartene i Jemen.

- Positivt steg

EU-ministre er enige om at dette postivt steg i en fredelig retning, men de er enige i at steget er for lite og tiden er for knapp.

Det som før var et pulserende sentrum og en trivelig møteplass for innbyggerne, er nå revet i stykker av de voldsomme luftangrepene og regjeringsstyrkenes kamp om å kapre Aleppo. Russlands bidrag til dette og alliansen med Assad-ledede styrker har vakt stor oppsikt. Bombingen av sivile mål som sykehus, ambulanser og øvrig infrastruktur i byen, har trigget anklager fra FN om krigsforbrytelser.

En delt by

I den vestlige delen av hovedstaden lokker syriske myndigheter med flott arkitektur, gastronomi, hoteller og kultur. Vest fremstilles som stabilt og trygt, mens på den andre siden herjer krigen mellom opposisjonen og regjeringstyrker. Folkemordet i Øst-Aleppo har pågått siden opprørsgruppene tok kontroll, og har blitt verre den siste tiden med Assads- og Russlands teppebombing av sivile.


SØPPEL: Øst-Aleppo preges av sult og fattigdom. Foto: Seika/Flickr CC

Innbyggerne er fanget. Tilgangen på mat er knapp og mange sulter. Humanitære organisasjoner strømmer til med hjelp hver gang det oppstår et pusterom i kampene.

Borgerkrigen i Syria anses som den verste humanitære krisen i vår tid, millioner av syrere trenger øyeblikkelig hjelp. Det vil koste omlag 7,7 milliarder dollar for å dekke behovene til de verst rammede syrerne, ifølge FN.