Oslo innbyggere samlet: Morgan Quirk fra Socialist Alternative holder Skype konferanse live fra California. Foto: Zerina Budimovic

Forventer Trump nederlag i kveld

Det er ikke bare i USA det er spenning tilknyttet mellomvalget. Partiene som holder til i Oslo har høye forventninger for kvelden.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 23:56

To år etter at Trump ble innsatt som president er det duket for mellomvalg.  Flere Oslo innbyggere er spent på om politikken i statene vil se annerledes ut etter at resultatene blir offentliggjort.

– Det har ikke vært så hett siden presidentvalget i 2016, sier John Mounadi, en av lederne for Rebublicans Abroad Norway.

Duket for diskusjonskveld

Akershus Sosialistisk Ungdom og Committee for a Workers International (CWI) holder valgvake fram til resultatene kommer i natt. Flere av Oslo innbyggerne har samlet seg til diskusjonskveld hvor Morgan Quirk fra Socialist Alternative holder Skype konferanse live fra California.

– Det var veldig inspirerende å snakke med en sosialist “på bakken” i USA. Han ga et bedre inntrykk av de radikale og sosialistiske strømningene som finnes i den amerikanske arbeiderklassen, men som hverken amerikanske eller norske medier snakker om, medlem av Sosialistisk Ungdom og Committee for a Workers International Albert Andersen Øydvin. 

Året Øydvin bodde i California var han aktiv i Socialist Alternative og Bernie Sanders sin presidentsvalgkamp. 

– Jeg har liten tro på at en demokratisk valgseier kommer til å endre noe. Dersom noe skal endre seg må man mobilisere videre etter valget. Folk flest må bli mer politisk aktiv, avslutter Øydvin. 

Blåbølge-hets

Republicans Abroad Norway(RAN), en uavhengig organisasjon, har oppfordret og veiledet amerikanere bosatt i Norge til å registrere seg for å stemme.

– Jeg merker at flere har blitt engasjert de siste to månedene. Vi har omtrent 20 medlemmer og fire ledere i Oslo, forklarer Mounadi.

Mounadi, født og oppvokst i Amerika, flyttet til Norge i 2006. Han forteller at flere republikanere bosatt i Norge har blitt mer diskre om deres politiske ståsted gjennom årene.

– De føler på et press fra samfunnet, da demokrater er veldig godt likt i Norge. Vi har en del av de samme verdiene, men igjen så får du mer ut av å være på venstre siden her, i motsetning til i statene.

Potensielt trøbbel for presidenten

I Aftenposten sin podcast, «Forklart», utdyper ulike nyhetsreportere de viktigste artiklene som blir diskutert i samfunnet. I dagens episode, «Mellomvalget i USA for nybegynnere», ga programleder Anders Bakke Foss og langtids USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg innsikten du trenger for å forstå valget.

-Etter at stemmene er talt opp kan presidenten få enda mer av sin politikk uten motstand, eller så kan de neste to årene bli mye vanskeligere for Donald Trump, sier Rønneberg.

Rønneberg sier at Trump sitter like trygt i det hvite hus som han gjorde før valget. 

-Det som er viktig er hvis demokratene vinner flertall i representantens hus. Hvis de ender opp med å styre kan de sette i gang høringer og stevne inn folk for å være vitner, noe republikanerne ikke gjør i dag. Det vil skape masse uro og potensielt trøbbel for Trump, forklarer Rønneberg.

 

Emneord: