Den russiske rubelen når et nytt bunnivå mandag. Samtidig dobler den russiske sentralbanken renten. Foto: julochka (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Rubelen stuper mens Russland dobler renten

Russlands sentralbank mer enn dobler renten til 20 prosent. Fra før har renten vært hevet til 9,5 prosent.
Mandag, 28 februar, 2022 - 10:51

Den russiske rubelen har svekket seg ytterligere mot dollaren, og én amerikansk dollar koster nå rundt 110 rubler. Det er noe bedre enn mandagens bunnivå på 119,50 rubler per dollar, skriver NBC News. Russere skal i helgen ha strømmet til minibankene for å ta ut kontanter, melder Financial Times.

Samtidig går det frem av en pressemelding mandag at Russlands sentralbank hever renten til 20 prosent, melder Finansavisen.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sier til E24 at han ikke er overrasket over at det kommer enda en renteheving i Russland.

– Vi er vitne til starten på det man på godt norsk kan kalle et «bank run». Russerne er i ferd med å ta ut det de kan av kontanter. I den situasjonen så er det eneste man kan gjøre for å prøve å bremse det, å sette opp renten, sier han til avisen.

Den siste utviklingen kommer etter en helg der de vestlige sanksjonene mot Russland tilspisset seg ytterligere. Blant annet meldte EU at de vil utestenge flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift, samtidig som alle EU-landene søndag gikk inn for å stenge luftrommet sitt for russiske flygninger.

Den russiske økonomien har vært i krise siden invasjonen av nabolandet Ukraina torsdag forrige uke.

Samme dag som invasjonen krakket Moskva-børsen, og falt med 40 prosent, ifølge E24.