EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, sier at de ikke vil ha russisk gass. Foto: European Parliament (CC BY 2.0) Flickr.

EU kutter behovet for russisk gass

EU-kommisjonen har en ny energiplan som blant annet skal kutte behovet for russisk gass. Dette skal bidra til et mer fornybart energimarked i Europa.
Torsdag, 31 mars, 2022 - 11:23

Flere Europeiske land endrer på energipolitikken for å unngå å handle med Russland. Krigen i Ukraina er årsaken til at europeiske land tar grep, men det har lenge vært EUs agenda å endre på energimarkedet.

Europa endrer på energipolitikken

Ifølge E24, har Tyskland bygget ferdig en russisk gassrørledning, kalt Nord Stream 2. Denne har fått en brå stans, etter at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz bestemte å endre på landets energipolitikk. 

Frankrike vil også unngå å importere russisk gass, og planlegger derfor å bygge 14 nye atomkraftverk innen 2050. Landet får allerede 70 prosent av energien sin fra atomkraftverk, men nå vil de utvikle flere kjernkraftverk for å bli klimanøytrale.

E24 skriver videre at USA vil forsyne EU med 15 milliarder kubikkmeter naturgass. Dette bidrar til å erstatte naturgass som vanligvis blir tilført av Russland. Da skal USA sammen med internasjonale samarbeidspartnere klare å erstatte 50 milliarder kubikkmeter naturgass. 

Russisk gass skal bort

EU-kommisjonen lanserer ny energiplan, som skal kutte behovet for russisk gass. Dagsavisen skriver at EUs energiplan “REPowerEU” skal få fortgang i planene om fornybar energi, og erstatte gass som brennstoff for oppvarming og kraftverk. I tillegg vil energiplanen kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen slutten av 2022.  

– Vi må bli uavhengige av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss. Vi må handle nå for å redusere konsekvensene av økende energipriser, diversifisere vårt gasstilfang for neste vinter og akselerere overgangen til ren energi, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en artikkel fra Dagsavisen.

Emneord: