Vi er glade for den oppmerksomheten, sier SIAN-leder Lars Thorsen (55).

Kampen mot kebab

En gammel AUF-er er ikke velkommen i Oslos gater: – Hvis de blir krenket av det vi gjør, må vi krenke mer, sier SIAN-leder Lars Thorsen.
Tirsdag, 14 september, 2021 - 21:46

Den islamfiendtlige organisasjonen SIAN har fått en del oppmerksomhet de siste årene, blant annet gjennom mediene. I fjor sommer ble det et enormt kaos og et stort politioppbud da SIAN ble møtt av et stort antall motdemonstranter ved Stortinget.

Flere ble arrestert og politiet måtte avbryte hele seansen. Uka før var det også voldelige sammenstøt i Bergen, hvor SIAN-leder Lars Thorsen (55) ble angrepet og fraktet blødende vekk fra folkemassen.

Ble dømt for hatefulle ytringer

I starten av september, direkte på NRK Debatten, sa Thorsen at SIAN ønsker å «internere og deportere muslimer som bekjenner seg til Muhammeds ideologi». Han navnga også personer SIAN ønsker å sende ut av Norge.

Thorsen ble leder av SIAN i 2019 og har vært aktiv i organisasjonen siden 2011. Han ble i 2019 dømt til 30 dagers betinget fengsel og fikk en bot på 20 000 kroner for hatefulle ytringer mot muslimer.

Under kan du se videoportrettet av Thorsen: 

– De som er mest aktive har dratt organisasjonen i en mer anti-muslimsk, rasistisk retning

Organisasjonen SIAN skriver selv på hjemmesiden sin at de «vil motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge». 

– De ser på islam som en totalitær ideologi, på lik linje med kommunisme, fascisme og nazisme. Utover det er SIAN en av de mest ytterliggående anti-islamske gruppene, og forfekter en del konspirasjonsteoretisk tankegods, sier Lars Erik Berntzen, forsker ved Universitetet i Bergen, til Nettavisen

Han mener at det er et stort skille mellom de mest aktive som organiserer demonstrasjoner og de øvrige medlemmene.

– Mange av medlemmene er forholdsvis ressurssterke personer med godt betalte jobber, men de holder seg i bakgrunnen. Vi ser også at de som er mest aktive har dratt organisasjonen i en mer anti-muslimsk, rasistisk retning enn før, sier han.