Usunn sunnhetstrend

Sunnhetstrenden som har vokst frem i løpet av de siste årene har nådd et nytt nivå. Nå skal alt være sunnere, bedre, større og dyrere.
Mandag, 24 oktober, 2016 - 18:17

Ifølge Ipsos MMI og Helsedirektoratet har interessen for kosthold økt i løpet av de siste årene. Dette ser man for eksempel på at forbruket av grønnsaker, bær og frukt har økt.

‒ Jeg tror sunnhetstrenden øker terskelen for å trene. Selv om det er flere og flere som trener og tar kosthold seriøst, så er det flere og flere som faller av eller ikke starter også, sier treningsekspert og fitnessblogger Jørgine Massa Vasstrand (27). Hun er kjent for å legge ut treningsbilder på instagram, hvor hun har 200.000 følgere. I tillegg jobber hun som treningsekspert i SunnogSprek.no.

Til tross for det økte forbruket av sunn mat, øker forekomsten av hjerte- og karsykdommer, fedme og type 2-diabetes. Ifølge SSB har den gjennomsnittlige BMI-en til nordmenn økt med fire prosent fra 2005 til 2015.

Hun mener at dette kan komme av sunnhetstrenden som har vokst frem blant unge nordmenn.

‒ Når man setter seg urealistiske målsettinger som å trene to ganger om dagen og å drikke dyr juice eller spise supermat så sier det seg selv at mange faller av. Trening burde handle om en livsstilsendring, ikke en periode på et par måneder, da trenger man gjennomførbare løsninger, fortsetter Jørgine.

Utbredt på sosiale medier

Hanna Skaro (23) er en av de som har kastet seg på trenden, hun mener at det er på sosiale medier at trenden er mest synlig. Treningsselfier og bilder av trendmat som chiafrø og kokosflak er blant de mest populære bildene.

Den dominerende gruppen som har kastet seg på trenden er unge kvinner og fitnessbloggere. Blogger som fotballfrue, Linda Stuehaug og Voeblogg har blitt symboler på sunnhetsbølgen, og sammen har de en stor påvirkningskraft på unge nordmenns selvbilder.

‒ På enkelte blogger får man nesten dårlig samvittighet dersom man ikke gjør eller spiser nøyaktig det samme som det blir skrevet om, forteller Hanna Skaro. ‒ Jeg prøver å ikke la meg påvirke, selv om jeg sikkert blir det mer enn jeg tror, avslutter hun.