Dyrepleier øker mest i Norge

I følge en rapport som ble presentert på NHOs årskonferanse, er dyrepleier det yrket som øker mest i prosent.
Torsdag, 25 januar, 2018 - 11:56

– Digitaliseringen gir grunnlag for økte inntekter, som skaper jobber vi ikke hadde før. Eksempelvis personlige trenere og dyrepleiere. Dyrepleier er det yrket som øker mest i prosent. Det sier Stefan Følster, direktør ved Reform Institute i Sverige, til VG.

Følster har laget rapporten «Nye jobber i Norge foran den digitale revolusjonen» hvor han peker ut dyrepleier som det yrket som øker mest i prosent i Norge. Rapporten ble presentert på Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) årskonferanse 9. Januar. 


TANNRENS: Dyrepleier Anna Wold gir Irsk setteren Lukas en tannrens. Foto: Astri Lægran Bratsve

Bruker mer penger på dyrepleie

På dyreklinikken AniCura i Drammen er det 18 ansatte, hvorav åtte er dyrepleiere. De har mange kunder innom i løpet av en dag, som benytter seg av dyrepleierne. 

Bjørn-Erik Fælth og hunden hans skal til dyrepleier for første gang for å klippe klørne. Han innrømmer at det går en del penger til klinikkbesøk.

– Jeg har ikke helt kontroll på akkurat hvor mye penger jeg bruker hos dyrlegen, men det blir noen tusenlapper i året, forteller Fælth. 


NARKOSE: Dyrepleierne har blant annet ansvar for anestesi på dyreklinikken. Foto: Astri Lægran Bratsve

To årsaker til økt behov 

– Det blir et stort behov for dyrepleiere fordi klinikkene blir større og utvikler seg faglig. Samtidig er det et frafall i yrket, grunnet tungt arbeid og lav lønn, sier dyrlege og kirurg Dag-Eirik Erdal. 

I gjennomsnitt tjener en dyrepleier 340 000 kroner i året, selv med en treårig utdanning. De sammenliknes ofte med sykepleiere i arbeidet de utfører. Likevel tjener en sykepleier rundt 499 200 kroner i året.