Til tross for at Tate i dag er utestengt fra en rekke sosiale medier, forhindrer det ikke at fans verden over publiserer innholdet hans. Foto: Maria Moen Nordli
Mannskultur på sosiale medier:

På innsiden av Tates univers

«Julian» er 30 år gammel, har en vanlig jobb og bachelorgrad. Han oppdaget Andrew Tate lenge før han gikk viralt, da Instagram begynte å fylle feeden hans med Tates innhold.
Tirsdag, 16 mai, 2023 - 14:26

– Jeg liker Andrew Tates ærlighet. Han sier ting som det er, som at menn har blitt myke og at vi ikke lenger er ekte menn. Jeg begynte å følge ham fordi han ga gode tips om å ivareta seg selv for å få det bedre, som å være disiplinert og trene, sier Julian som ønsker å være anonym.

Han er riktignok ikke enig med Tates holdninger om kvinner.

– Med en gang man sier Andrew Tate, antar folk at du er en mannssjåvinist som hater kvinner. Jeg er ikke det, men jeg forstår at folk tenker slik, forklarer Julian.

– Hvis folk kun henger seg opp i det negative, kan Tate være ganske farlig. Man må være voksen nok til å gjøre egen research og være kritisk, sier han.

Andrew Tate (36) er en britisk-amerikansk influenser og selvutnevnt selvhjelpsguru. Han har blitt kalt internetts farligste mann, og kongen av giftig maskulinitet etter å ha spredt kvinnefiendlige holdinger på sosiale medier.

Tate er kjent for å ha omstridte meninger, og har blant annet sagt at voldtektsofre selv bærer skyld og at depresjon ikke eksisterer.

Søker hjelp på nett

Julian er en del av Andrew Tates sosiale nettverk Hustlers University som av flere er blitt anklaget for å være et pyramidespill. Den sosiale plattformen har blitt åpnet og stengt flere ganger grunnet Tates kontroverser.

Julian mener at nettverket har gjort mye bra for ham. 

– Det er ikke sånn som folk tror. Folk betaler en sum i måneden for å lære om krypto og folk gir bort kunnskap uten å ta noe ekstra betalt for det. Personlig har jeg ikke sett noe som har vært dårlig for meg, negativitet finnes jo over alt, fortsetter han.

Ifølge Julian er mange av de som tiltrekkes nettsider som Hustlers University deprimerte og leter etter en måte å få orden på livet sitt.

– De fleste der inne søker etter hjelp, og mange vil virkelig hjelpe. Mange gir tips om hvordan man skal bli bedre på å tjene penger, fortsetter han.

I saken om mannskultur på sosiale medier sier Lasse Josephsen at mange menn er usikre på hva mannsrollen skal innebære. Les mer om det her. 

– Mannsrollen i dag er litt uklar, og profiler som Andrew Tate forteller dem hvordan de skal være menn, mener han.

– Ikke vær en drittsekk


Julian er selv en del av Hustlers University og lever livsstilen mange menn ser opp til i dag. Her fra en tur til Dubai. Foto: Privat

I april i år uttalte forfatter Richard Reeves til New York Post at debatten om usunn maskulinitet bidrar til å gjøre profiler som Andrew Tate mer attraktive.

– Unge menn dyttes inn i favnen til disse reaksjonære holdningene for å ivareta sin maskuline identitet, sier Reeves.  

Tate er bannlyst fra YouTube, TikTok, Facebook og Instagram, men det stopper ikke fans verden over fra å reposte innholdet hans i kontoer under hans navn.

Julian mener anklagene mot selvhjelpsguruen som nå sitter i husarrest, er grunnløse. Han har likevel ett tips til unge gutter:

– Bare ikke vær en drittsekk. Du vil bare ødelegge for deg selv. Du mister venner, familie og mennesker du er glad i. Ikke gjør det.  

I 2022 ble Tate og broren varetektsfengslet grunnet mistanke om menneskehandel og organisert kriminalitet. Han er nå ilagt husarrest i Romania. Saken er fortsatt under etterforskning.

 

Emneord: