Frankrike

Hverdagen etter Charlie Hebdo

De overlevende etter Charlie Hebdo-angrepet prøver å se fremover.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:55

Den 7. januar i år fikk kariakaturtegner Bernard Willem Holtrop en telefon om at det var problemer i Charlie Hebdo.

– Mitt svar var at det alltid er problemer i Charlie Hebdo, sier Holtrop til VG.

Bernard Willem Holtrop er en av grunnleggerne av Charlie Hebdo, men han var ikke på redaksjonsmøtet den skjebnesvangre onsdagen. I et intervju med VG sier han at det fortsatt er vanskelig å fatte hva som har skjedd.

Den 20. mars i år deltok Holtrop på den årlige SKUP-konferansen i Tønsberg. Han sier han ikke har vært fremmed for trusler i de 50 årene han har jobbet i avisen, og at han reagerte med sinne da han fikk nyheten om angrepet.

– Jeg var sint, men allerede neste dag snakket vi om fremtiden og om at vi ikke måtte la de gærningene vinne, sier Holtrop.Applausbernhard Holtrop fikk stående applaus under SKUP-konferansen. Foto: SKUP

Uken etter terrorangrepet var Charlie Hebdo igjen å finne i Frankrikes mange aviskiosker. Denne gangen viste forsiden en tegning av profeten Muhammed med påskriften “Je suis Charlie”.

– Det er vanskelig å fatte at så mange er borte, men vi jobbet hardt med å lage en avis folk kan le av, sier Holtrop til VG.

Lukket øynene og ventet på kula

En annen som har slitt med å takle hverdagen etter Charlie Hebdo-angrepet er økonomiansvarlig i satiremagasinet, Eric Portheault. I et intervju med NBC forteller han om hvordan han nesten mistet livet i attentatet.

– Jeg lukket øynene og ventet på en kule som aldri kom, sier Portheault til NBC.

Han forteller at det tok en stund før han forsto hva som hadde skjedd, og at han opplevde den påfølgende tiden som grusom.

– Jeg har mareritt, som jeg ikke kan våkne fra. Jeg har ikke grått så mye i dag, men jeg vet ikke hvor lenge det vil vare, sier Portheault til NBC.

Også Portheault forteller om en enorm vilje til å få ut neste nummer av avisen etter angrepet. Han begynte å jobbe med utgaven nesten umiddelbart.

– Vi er ødelagt, men vi er ikke døde. Min drøm er at Charlie skal vare evig, sier Portheault til NBC.

Drapstrusler

Zineb El Rhazoui overlevde terrorangrepet, men er fortsatt ikke ferdig med marerittet. Flere titalls kontoer på Twitter, som hevder de representerer IS, publiserte i mars groteske drapstrusler mot den fransk-marrokanske journalisten og hennes mann. Hashtagger som #Finn Zineb El Rhazoui og drep henne, og #Plikt til å drepe Zineb El Rhazoui for å hevne profeten, har blitt spredd på Twitter.

– Om de ikke har kuler eller eksplosiver, så anbefaler de for eksempel å isolere meg og knuse hodet mitt med steiner. De foreslår også å sette fyr på meg, sier El Rhazoui til bt.no

Zineb El Rhazoui sier hun ikke er redd, og henvender seg direkte til de som truer henne.

– Dere får bare komme, gutter! Jeg rokker meg ikke, sier El Rhazoui til BFM.

Den internasjonale journalistforeningen, IFJ, har i samarbeid med det europeiske, franske og marokkanske presseforbundet gått ut og fordømt det de kaller “oppfordring til drap” og “et angrep på ytringsfriheten”. I en pressemelding oppfordrer de til solidaritet.

– I dag er Zineb El Rhazoui og mannen hennes målskiver. Vi ber de franske myndighetene ta alle mulige forholdsregler for å sikre ekteparets beskyttelse, skriver de.

Bråk i redaksjonen

Ifølge La Libération, er de ansatte i Charlie Hebdo uenige om alt fra den redaksjonelle linjen til økonomi. Det har også vært uenighet om Zineb El Rhazoui måtte slutte i Charlie Hebdo på grunn av økonomiske utfordringer. Nå er det bestemt at hun ikke får sparken likevel, skriver Libération.

Den 18 mai ble det kjent at karikaturtegneren, Renald Luzier, slutter i Charlie Hebdo i sepetember.

Tirsdag 5. mai mottok Charlie Hebdo æresprisen av Pen America for sitt arbeid for ytringsfrihet. Gallaen ble avholdt i New York City.