Maja Cvetkovic er lærling ved Kunnskapsdepartementet. Foto: Serina G. Thorsen

Får slankesprøyter av fastlegen

Maja Cvetkovic (20) setter Wegovy-sprøyten i magen hver torsdag. Spesialist mener resept-praksisen er problematisk.
Torsdag, 21 mars, 2024 - 16:51


Maja tar en kaffepause på kafé Baker Hansen. Foto: Serina G. Thorsen

– Nesten ingen vet at jeg bruker slankesprøyter, forteller Maja Cvetkovic, idet hun setter seg ned ved et bord på det lille bakeriet. 

Hun kjøpte sin første Wegovy-sprøyte for fire uker siden. Ifølge Felleskatalogen er hensikten ved bruk av Wegovy å kontrollere brukerens apetitt. 

Mindre sulten

Maja tror ikke at medikamentet har rukket å gi henne mye effekt enda.

– Jeg har jo glemt hva startvekten min er, så jeg kan ikke sjekke hva forskjellen er, sier hun.

Likevel beskriver hun å føle seg lettere enn før hun startet behandlingen. 

Det tar kortere tid for henne å gå til bussholdeplassen på morgenen. Det frister mer å trene. 

 – Før varierte det mer hva jeg spiste. Jeg kunne bli sulten og forsyne meg med mat på kveldene. Nå blir jeg alltid mett av middagen min, forteller Maja entusiastisk. 

Ikke kostnadseffektivt

Det er Direktoratet for medisinske produkter (DMP) som godkjenner legemidler for bruk i Norge. Det fremkommer av legemiddelloven.

I januar 2023 bestemte DMP at leger ikke lenger skal gi Wegovy på blå resept.

DMP begrunner dette med at legemiddelet ikke er kostnadseffektivt: Wegovy er for dyrt i forhold til helsegevinsten. En del av regnestykket handler også om at Wegovy-brukerne ofte legger på seg vekten igjen etter at de slutter å bruke medisinen. 

Hvit resept

Maja er lærling ved Kunnskapsdepartementet, og må bruke mye av lærlinglønnen på apoteket. Hun har hvit resept på Wegovy, hvilket betyr at hun må betale fullt beløp av sprøyten. Så langt er prisen den eneste ulempen, mener Maja.

Slankesprøytene koster henne 1749 kroner hver måned. Det vil si nesten 30.000 kroner i året.

– Burde det bli lettere å få Wegovy på blå resept?

– Ja, egentlig, svarer Maja. Hun kikker litt ut i luften.

– Det er jo ikke noe alle har råd til, reflekterer hun.

– Legen spurte meg om jeg ville ha resepten på tross av prisen. Svaret var selvfølgelig, forteller Maja.


Her viser Maja hvordan hun bruker sprøyten. I begynnelsen føltes det skummelt. Foto: Privat

Journalen har snakket med Majas fastlege, som vil være anonym. Han mener at Maja er en av dem som burde slippe å betale så mye for Wegovy.

Det er imidlertid kun spesialisthelsetjenesten som kan søke om blå resept, og for å oppfylle kravene må pasienten ha en tilleggssykdom.


Pétur Benedikt Juliusson har jobbet med alvorlig fedme hos barn og unge sideny 2004. Foto: UiB Foto: UiB

– Problematisk at fastleger kan skrive ut reseptene

Pétur Benedikt Juliusson er faglig ansvarlig overlege ved Poliklinikk for overvekt, Haukeland universitetssykehus. Han stiller spørsmål ved om fastlegene kan gi god nok oppfølging til Wegovy-pasientene, og om de har tilstrekkelig kompetanse til å gi medisinen.

– Det er problematisk at fastleger kan skrive ut hvit resept på Wegovy. Behandlingen må kombineres med livsstilsendringer, og det er det ikke lett å få til i primærhelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten har rett kompetanse knyttet til kosthold og aktivitet, og er tjenesten som kan gi rett oppfølging, fastslår Juliusson.

Journalen spør den anonyme fastlegen om han er enig i spesialistens mening. De følgende uttalelsene er generelle, og handler ikke om Maja.

– Jeg er helt enig i det spesialisten sier. Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, sier fastlegen.

– Du er enig i at kun spesialister bør kunne gi medisinene, men du skriver dem ut til pasientene dine likevel?

– Ja. Jeg har snakket med andre leger om dette. Vi har ikke nok kompetanse om Wegovy, men holdningen er at medisinen ikke er helsefarlig og at pasientene derfor har rett på å få medisinen dersom de er villige til å betale prisen selv. Jeg skulle ønske reglene var strengere.

– Jeg har gitt Wegovy til pasienter som jeg mener ikke trenger det, og som kanskje heller burde fokusert på livsstilsendringer, legger han til.

Må ned i vekt før operasjon


Maja kombinerer medikamentell behandling med livsstilsendringer. Lunsjen hennes ser ofte slik ut. Foto: Privat Foto: Privat

Maja forteller at en kirurg oppmuntret henne til å be fastlegen om slankesprøyten. Maja har nemlig slitt med gallesteinsanfall i over ett år, og bør ifølge kirurgen gå ned i vekt før hun skal fjerne galleblæren. 

– Da jeg først gikk til fastlegen min var han ganske streng, ler Maja. 

Et par måneder senere prøvde Maja på nytt. Da var tonen til fastlegen en annen. Han hadde fått mer erfaring med medikamentet og var nå mer komfortabel med å skrive resepten. 

– Da jeg fikk Wegovy ble jeg kjempeglad!

Minnet bringer frem et gledesstrålende smil hos Maja. De brune øynene glitrer. Maja er storfornøyd med oppfølgingen hun nå får av fastlegen sin.

 

Risikerer at kiloene kommer tilbake

– Hvor lenge skal du bruke Wegovy? Vil du bruke det resten av livet?

Maja vrir seg litt i sofaen, smiler svakt og svarer at hun ikke vet. Hun har imidlertid månedlige oppfølgingssamtaler med fastlegen sin, og tenker at dette er noe de to finner ut av sammen. 

– Utover at det er dyrt, så føles det ikke som noen “big deal” å bruke Wegovy. Det er ikke noe problem å sette sprøyte en gang i uken, erklærer Maja.

– Men jeg har hørt at det er lettere å holde vekta nede når man slutter dersom man går gradvis ned i dose, så jeg håper det er sant, legger hun til.
 

Vil være ærlig for å hjelpe andre


Her setter Majas kjæreste sprøyten for henne. Foto: Privat

– Det er få som vet at du tar Wegovy. Hva er grunnen til det?

Maja sukker.

– Jeg har fortalt det til mamma og noen kollegaer, men jeg tenker jo at det kan være positivt å dele det med flere. Det er litt derfor jeg snakker med deg nå, forteller Maja.

Hun vil spre bevissthet rundt medikamentell behandling til andre som har slitt med vekten sin i flere år, som kanskje ikke vet om behandlingsalternativet. 

– Også kan jeg kanskje slippe å få høre “Oi, du har gått ned mye i vekt, hva har du gjort?” fra dem rundt meg, legger Maja til.