Iran

Menneskerettigheter skyves til side

Fjoråret hadde rekordmange henrettelser i Iran. Det viser en rapport fra Amnesty International.
Fredag, 13 mai, 2016 - 10:50

Andelen statlige henrettelser i Iran har økt med 31 prosent fra 2014 til 2015, viser  en rapport fra Amnesty International.

– I fjor var det registrert 969 dødsstraffer. Iran er på verdenstoppen når det kommer til antall dødsstraffer, sier lederen av organisasjonen Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam.

På verdenstoppen

Av alle rapporterte statlige henrettelser i 2015, var 89 prosent utført i tre land: Iran, Pakistan og Saudi-Arabia.

Ifølge rapporten fra Amnesty International er Kina på verdenstoppen når det gjelder andelen dødsstraffer, men ifølge kinesisk lovgivning er statlige henrettelser statshemmeligheter. Derfor er ikke tallet på antallet henrettelser fullstendig.

President Hassan Rouhani– Alle vet at presidenten ikke har makten i Iran, sier Mahmood Amiry-Moghaddam– Fra juni 2013 til desember 2015, altså siden president Rouhani ble president, har andelen dødsstraffer økt med førti prosent. Hvor står spørsmålet om dødsstraff når verdensledere og Iran møtes til dialog, spør Amiry-Moghaddam.

Behov for press fra verdenssamfunnet

Etter at deler av sanksjonene er blitt løftet, ønsker president Rouhani utenlandske investeringer for å bedre den økonomiske situasjonen i landet.

– Det er et paradoks: Den diplomatiske forbindelsen er bedre enn noensinne, men tallet på statlige henrettelser har ikke vært høyere enn siden 1990, sier Amiry-Moghaddam.

Spre frykt

– Iranske myndigheter bruker dødsstraff for å spre frykt blant iranere. Det er en avskrekkende effekt i et forsøk på å kontrollere folket, sier Amiry-Moghaddam.

Det diplomatiske forholdet mellom Iran og vesten er bedret, men protestene rundt bruken av dødsstraff har stilnet.

– Vestlige ledere trenger å sette press på Iran. Bruken av dødsstraff er en direkte konflikt med menneskerettigheter, sier Amiry-Moghaddam.

Kortvarig løsning

Amiry-Moghaddam mener atomavtalen bare er en kortvarig løsning.

– Med tanke på en langvarig løsning, er det viktig å få fram menneskerettigheter og demokratiske reformer. Et demokratisk Iran vil aldri utgjøre en fare for verdenssamfunnet, sier han.

 

Journalen har vært i kontakt med iranske myndigheter, men den iranske ambassaden har ikke på dette tidspunktet kommet med et tilsvar.