Dette er de siste: Snart kommer dramalokalene på Bjørnholt til å stå tomme. Foto: Martine Forbord-Larsen

Dramalinja på Bjørnholt legges ned

En av to dramalinjer i Oslo legges ned, og tar med seg revyen ned. Elever er misfornøyde, og føler seg oversett.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 11:02


F.v. Jenny Skoland (17), Marius Granerud (18).
Elevene holder fortsatt humøret oppe, til tross for dårlige søkertall.
Foto: Martine Forbord-Larsen 

Det har skjedd flere forandringer i skolehverdagen til tredjeklassingene, Marius Granerud og Jenny Skoland. De tilhører det siste kullet som går ut fra Bjørnholt videregående skole, med et vitnemål fra skolens dramalinje.

Skolen startet nedtrappingen i fjorhøst, hvor de slo sammen studiesepesialisering- og dramaelevene i fellesfag som norsk, historie og RLE. 

Elevene føler at de ikke lenger går drama, men studiespesialisering. Skolen har for mange plasser og for få søkere til at skolen ser seg råd til å opprettholde linja. 

- På grunn av for få søkere blir det fra høsten ikke igangsatt et tilbud på Vg1 på Bjørnholt. Elevene på Vg2 og Vg3 vil fortsatt ha tilbudet ved vår skole, sier rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen.

Kulturelle begivenheter forsvinner

Jenny Skoland og Marius Granerud har begge vært aktive som skuespillere i Bjørnholtrevyen de siste to årene, men nå er det slutt. Skolens revy har i hovedsak blitt dratt i gang av dramaelevene på skolen, men i år er de for få til at dette er en mulighet. 

- Jeg vil si at nedtrappingen og nedleggelsen, er med på å ødelegge litt av kulturlivet på skolen. Bjørnholtrevyen har vært et samlingspunkt i hvertfall for oss på drama, men dette får vi ikke mulighet til i år fordi de ikke vil ta inn flere førsteklassinger, forteller Skoland. 

Dårligere oppfølging

- Vi får ikke like god oppfølgning når det kommer til det faglige, slik som årene før. Studiespesialisering fikk for eksempel detaljert informasjon om særemneoppgaven før sommerferien, men vi derimot fikk den bare kasta på oss nå, midt i høstsemesteret, sier Granerud. 

Skoland og Granerud forteller at de ikke lenger føler de passer inn på skolen i like stor grad som før. Begge føler de nå er plassert på en linje de selv ikke har valgt.

- Jeg prøvde å bytte til både Hartvig Nissen og Ski videregående skole, men det gikk ikke. Nissen var fullt, og ettersom Ski ligger utenfor Oslo kommune var det heller ikke en mulighet, forteller Skoland. 

Underskriftskampanje

Skoland var en av pådriverne til en underskriftskampanje som elevene selv iverksatte da de fikk høre om nedleggelsen. De fikk samlet inn 598 underskrifter, men dette var likevel ikke nok. Til høsten blir det ingen dramafjes å se på Bjørnholt videregående skole.

- Jeg tror de høyere opp bare ser tall og ikke menneskene. For min del har dramalinja hjulpet meg til blant annet å få mye bedre selvtillitt. Jeg synes det er trist at ikke fler kommer til få de samme mulighetene som jeg har fått her, sier Granerud.