Gode søvnvaner gir bedre søvn og forebygger framtidige søvnproblemer. FOTO: PublicDomainPictures.net

Apper er ikke løsningen for bedre søvn

I dag finnes det ulike hjelpemidler for å forbedre søvnen, men det mest effektive er det man gjør selv.
Mandag, 24 april, 2017 - 14:34

Nok og god søvn har betydelige helsefordeler, og mangel på dette kan redusere livskvaliteten betraktelig. Det er såpass mange som opplever søvnrelaterte problemer, at Folkehelseinstituttet omtaler søvnvansker som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem

På markedet finnes det flere verktøy og produkter som skal hjelpe deg å sove bedre. Alt fra apper, lyd- og lyssystemer og avansert teknologi i madrasser skal hjelpe folk til å få kontroll over søvnen.

Appene er ikke gode nok

Appene som brukes for å forbedre søvnkvaliteten er først og fremst laget for å gjøre deg bevisst på søvnkvaliteten din. Felles for de fleste “søvn-appene” på markedet er at de er laget for å kartlegge og registrere søvnen din. I tillegg skal de vekke deg på et tidspunkt i søvnsyklusen hvor du befinner deg i lett søvn. Søvnforsker og forskningsjournalist Jordan Gaines Lewis ved Penn State University har tidligere kritisert appenes effekt. Hun påpeker at mobilappene ikke er gode nok, og at de ikke klarer å fange opp flere viktige faktorer som påvirker søvnen.

Ikke skjerm etter 22.00

Lys fra skjermer før man legger seg kan virke negativt inn på søvnen. Det blålige lyset fra mobilen, nettbrettet, flatskjermen eller laptopen lurer hjernen til å tro at det fortsatt er dag, og hindrer hjernen i å produsere søvnhormonet Melatonin. Forskere anbefaler å avslutte all aktivitet på skjermer etter kl 22.00, for å hjelpe hjernen å produsere søvnhormonet. Skal man likevel bruke mobil, nettbrett eller PC etter klokken 22, anbefales det å bruke programmer som reduserer lysstryken på skjermen. For eksempel finnes det programmer som automatisk justerer lyset på skjermen etter soloppgang og solnedgang. Det blå lyset erstattes med et varmere, gult lys om kvelden som gjør det lettere å sovne.

Faste rutiner

Det er imidlertid ikke teknologi og apper som er den beste måten å forbedre søvnen på. De mest effektive tiltakene man kan gjøre for bedre søvn, er endring av vaner og faste rutiner. Det å legge seg og stå opp til noenlunde samme tidspunkt hver dag, unngå å sove på dagen, og å styre unna koffein og nikotin før leggetid er råd helsenorge.no gir for bedre søvn.