Kristoffer Lia Lerstang (t.h) er optimistisk, og mener Rødt kommer seirende ut av valgkampen, uansett resultat. FOTO: Mina Jørgensborg

Flere partier kjemper mot sperregrensa

VALGDAGEN: Årets valg er jevnere enn noen gang, og flere partier ligger an til å havne under sperregrensa.
Mandag, 11 september, 2017 - 19:17

I den siste meningsmålingen før valgdagen, TV2s gallup fra 9. september, lå Venstre rett over sperregrensa, mens Rødt lå under, med henholdsvis 4,6 og 3,1 prosent. Partiene er derfor spente på hvordan valgresultatet kommer til å se ut. Målet for begge er å komme over grensa, som er 4 prosent.

Kranglepartiet som endret taktikk

Geir Olsen, fra Venstre, sier at han har troa på at partiet klarer å komme over grensa, selv om han er usikker. Han understreker at det kun er spørsmål om noen få stemmer, og oppfordrer derfor folk til å stemme på dem, slik at de kan få flere mandater inn på Stortinget. – Vi tror at vi uansett får to mandater, uavhengig om vi kommer over sperregrensa. Kommer vi over, er vi garantert sju på stortinget, sier Olsen.

Ved forrige stortingsvalg kom Venstre over sperregrensa, men på mange av de siste meningsmålingene har de ligget under. På spørsmål om hva de kan ha gjort ved dette valget som har gitt disse resultatene, sier Olsen at de innledningsvis kun framsto som et krangleparti. – Det er ikke mange som vil stemme på et krangleparti. Folk er interesserte i politikken. Vi har klart å mobilisere folk, og drevet valgkamp der vi bare har snakket om det vi vil, i stedet for å angripe andre partier, sier han.


Geir Olsen har vært i politikken lenge og vært med på valg hvor Venstre har havnet på 3,9 prosent. Nå håper han marginene er på partiets side. FOTO: Mina Jørgensborg

Rød framgang

Rødt er blant partiene som har vokst fram mot valgdagen. Ved forrige stortingsvalg fikk de ingen mandater på Stortinget. Det kan endre seg i år, og partiet har ligget tett rundt sperregrensa ved flere meningsmålinger.

Kristoffer Lia Lerstang, fra Rødt, sier at det er ekstremt viktig for partiet å komme over sperregrensa. Han har troa og er 99 prosent sikker på at Bjørnar Moxnes kommer inn på Stortinget. – Alt mer enn det er en fest, sier Lerstang.

Vinner på sosiale medier

På spørsmål om hvorfor denne valgkampen har gått så bra, sammenliknet med de forrige, påpeker Lerstang at de har hatt et vanvittig trøkk på nett. De har vært aktive og smarte på sosiale medier, og det har gitt resultater. – Folk sier vi har boksa i en klasse over de andre store partiene, sier Lerstang fornøyd. I tillegg til å være gode på nett, har Rødt hatt folk på stands overalt, ifølge Lerstang. Han forteller at ungdommer fra partiet har drevet valgkamp både i byene og i de mindre distriktene.