Høyres flyere har som oftest med en påstand om at helsekøene er blitt kortere. Flere av de større partiene nevner sjelden helsekøene. Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Uklare tall i helsedebatten

Pasientkøene er redusert sier statsminister Erna Solberg. Ifølge Kristin Ørme Johnsen (H) i Helse- og omsorgskomiteen får ikke statsministeren komme til ordet med et helhetlig bilde.
Mandag, 11 september, 2017 - 18:12

Ikke alle partiledere har fokusert like mye på helsepolitikk som statsminister Erna Solberg i årets valgkamp. I statsministerduellen på NRK, 29. august i år, sa hun at vi nå behandler flere pasienter.

Skal en tro statistikken, slik den er presentert på helsedirektoratets nettsider, har hun rett. Forskning viser imidlertid at disse tallene også viser noe mer.

Forskning på tallene

Dagens Medisin skriver denne uken at Per Arne Holman, forsker og kvalitetssjef ved Lovisenberg sykehus i Oslo, har gjort beregninger ut fra helsemyndighetenes egne offisielle tall og funnet at færre har fått behandling sammenlignet med fire år tilbake. Samtidig som befolkningen vokser.

Tallenes skyggeside

Lise Askvik, partileder for Helsepartiet, viser til tall fra Helsedirektoratet, som hun mener er nedslående lesning.
- Med over 20.000 færre ferdigbehandlede pasienter i helseforetakene har vi en foruroligende utvikling, sier Askvik. I tillegg er hun bekymret for pasienter i psykiatrien:

- Vi har en klar underkapasitet også der, når 30 prosent av psykiatripasientene blir avvist.

Interne køer i helseforetakene

De første fire måneder i år, er køene kortet ned med fire dager for den enkelte pasient. Det viser Helsedirektoratets nettsider. I somatisk sektor har det vært en nedgang på hele syv dager, sammenlignet med første fire måneder i fjor.

- De kortere køene er et resultat av at mange pasienter er forflyttet inn til hemmelige ventelister på sykehusene, sier partileder, Lise Askvik.

Hun sier at pasienter flyttes over til interne køer i helseforetakene etter at de har hatt sin første konsultasjon. Deretter kan de bli stående lenge i kø før behandlingen faktisk finner sted. Dagens Medisin presenterer forskning som forteller om det samme.

Lise Askvik og Helsepartiet, som stiller seg blokkpolitisk nøytrale, mener at det trengs alvorlig investering i helsevesenet.


Helsepartiet mener at de allerede har påvirket de større partiene med sin politikk.​ Foto: Line Benedikte E. Bjørndal

Får ikke forklart

- Man får ikke sagt setning to og tre i debattene fordi man blir avbrutt og dermed ikke får frem hele budskapet. Regjeringen er klar over at det fortsatt er mange forbedringsmuligheter. Derfor jobbes det med å kartlegge situasjonen slik at regjeringen kan forbedre helsesektoren ytterligere, sier Kristin Ørme Johnsen (H) i Helse- og omsorgskomiteen.

Ifølge Johnsen får altså ikke statsministeren forklart hele bildet i debatter om helse.

3000 stikkprøver

Kristin Ørme Johnsen forteller videre at helseminister, Bent Høie (H), har skrevet brev til Helsedirektoratet og gitt dem i oppdrag å sjekke statistikken. Helsedirektoratet har i år tatt 3000 stikkprøver for å undersøke ventetiden i køene.

- Ut fra tall basert på stikkprøvene viser det seg at pasientene ikke må vente lenger, selv om de blir flyttet inn i helseforetakenes egne køer, sier hun.

Gjennomgår statistikk

Statsministeren måtte, i januar i fjor, svare i Stortinget om ventelistepraksisen i norske sykehus. Den gang sa hun ifølge Dagens Medisin:

- Hvis det kan stilles spørsmål ved statistikken skal det gås grundig igjennom den.

- Det utføres for tiden flere andre undersøkelser av ventelistestatistikken. Målet er å få oversikt over pasientforløpet slik at man kan følge pasienten bedre. Basert på slike opplysninger kan man lage flere tilpassede pakkeløsninger både i somatisk sektor og i psykiatri- og russektoren, sier Kristin Ørme Johnsen.

Helsedirektoratets videre undersøkelser vil kunne gi svar på om situasjonen er forbedret slik statsminister Erna Solberg hevder.

Emneord: