Bjørvika: Byggingen av Oslos nye hovedbibliotek startet i februar i år. Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Deichman: fra Hammersborg til Bjørvika

Nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika er innflytningsklart i 2020. Den ærverdige gamle bygningen på Hammersborg står fortsatt uten arvtager.
Torsdag, 9 november, 2017 - 17:28

Bygget på Hammersborg som i dag huser Deichmanske bibliotek har per dags dato ingen arvtager når hovedbiblioteket flytter inn i nye lokaler i Bjørvika. Debatten har pågått lenge og forslagene har variert fra å bruke det som regjeringsbygg til å jevne det med jorda.

Er i rute

Første grunnstein på det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika ble lagt ned 3. februar i år. I 2020 åpner folkebiblioteket for publikum sammen med det nye Munch museet som også bygges i Bjørvika. Utbyggingen av Bjørvika er en del av prosjektet Fjordbyen som strekker seg fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst.

Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Oslo kommune Kultur- og idrettsbygg, skriver i en epost til Journalen at byggingen av det nye Deichmanske i Bjørvika pågår for fullt.

– Vi følger fremdriftsplanen og er i rute med tanke på ferdigstillelse i 2019, sier Jensen.

Bygget har fokus på miljøvennlige løsninger og får passivhusstandar som reduserer byggets behov for energi. Fjernvarmen er allerede koblet til for oppvarming og tørking gjennom vinteren.

En helstøpt opplevelse

Jørn Johansen, kommunikasjonsleder ved Deichmanske bibliotek, sier til Journalen at det gamle bygget som ligger på Arne Garborgs plass ikke er hensiktsmessig til moderne bibliotekdrift. 

– Vi ønsker å løfte kvaliteten opp på et nivå som Oslo by fortjener, sier Johansen.

Boksamlingen blir selvfølgelig fortsatt en viktig del av det nye bygget, men de fem etasjene kommer også til å inneholde blant annet møterom, kinosal, flere arenaer og et radiostudio. Biblioteket skal være et rom for inspirasjon, skaperglede og utveksling av meninger.

– Det aller viktigste er kanskje at vi får en kafé! Biblioteket skal være et godt sted for mennesker og møtes, sier Johansen.