Plagg i både forskjellig stoff, stil og størrelse åpnet markedet for mange forskjellige shoppere. FOTO: Sara Sarajlic

Klesbyttemarked bidrar med å redde miljøet

Naturvernforbundet holder årlig flere klesbyttemarked rundt om i Norge. Bare i 2016 klarte slike marked å spare opp 76,6 millioner liter vann, 14 tonn kjemikalier og 72 tonn med CO2. I år ønsker de enda bedre resultater.
Mandag, 5 november, 2018 - 12:56

Årets store klesbyttemarked ble holdt den 14.april, men denne datoen var ikke den eneste dagen et slikt marked ble holdt. Hellerud vell holdt sitt byttemarked den tredje november ved Kringsjå kulturhus. I følge Tina Løvstad som er en av arrangørene har 124 plagg skiftet eier den dagen. 

- Vi har gjort dette et par-tre ganger tidligere, og det er en stor suksess hver gang, fortsetter Løvstad. 

Byttelapper

- Det fungerer slik at man kommer til oss med max 10 hele og rene plagg. Plagg du tenker er for fine til å bare slenge til Freetex. Klær du kanskje kunne solgt på finn.no, eller gitt bort til din beste venninne. I retur får man 10 bonger. Med disse bongene kan man bytte til seg tilsvarende antall klær som andre har levert inn, sier Løvstad til journalen. 

På byttemarkedet følger man “første man til mølla” prinsippet, får du fingrene i et plagg først er det ditt. Klær som blir igjen etter endt arrangemang bli pakket ned og sendt til veldedighet. Slike klesbyttemarked trenger ikke å være store lokalsamfunnsopplegg. Alle som har klær de ikke bruker så ofte, kan lage slike byttemarked med sine næreste. Ved å gi bort klær du ikke lenger bruker til venner og familie kan gi store miljøgevinster. Hellerud vell sier de ønsker å gjøre en innsats for miljøet og at de derfor arrangerer slike opplegg for bydelen sin. 

- Hvis alle nordmenn byttet kun tre plagg i året ville det gitt en miljøgevinst tilsvarende at alle i Norge lot bilen stå i fem hele dager, 960 000 nordmenn kuttet hele sitt årlige direkte vannforbruk, og 14 000 tonn kjemikalier forble ubrukte. Det er virkelig noe å tenke på. Man gjør faktisk en forskjell ved å bytte klær, avslutter Løvstad. 

 

 

Emneord: