Et kaldt, men forfriskende bad i Oslofjorden onsdag morgen klokken ti. Foto: Ellinor Hopen

Gir folket både fysisk og psykisk varme

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, slapp Oslo badstuforening noen av resultatene av sin medlemsundersøkelse. Resultatene viser at bruk av badstu er et deilig avbrekk i en ellers hektisk hverdag.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 23:14

Populariteten rundt badstuer og bading har økt betraktelig den siste tiden. Det å legge fra seg mobilen og sette seg inn i en varm, dampende badstu blir stadig mer trendy. Flere poster badstubilder overalt på sosiale medier og folk lar seg inspirere. 

Mye pågang fra unge

Ragna Marie Fjeld (38) er generalsekretær i Oslo badstuorganisasjon og forteller at badstu og isbading har blitt enormt mye større siden oppstart i 2016.

Hun forteller at det er et fantastisk konsept som gir mye glede til byen.

– Vi har en visjon som er “Badstu til folket”. Derfor har vi utvidet badstuområdet slik at alle skal ha mulighet til å komme. Vi har en del pågang fra unge og studenter her også. Det er et annet og fint alternativ til å dra på bar eller steder der man må bruke mye penger, sier lederen. 


Generalsekretær Ragna tar imot alle med åpne armer. FOTO: Ellinor Hopen

Et inkluderende fellesskap

På mandag var det verdensdagen for psykisk helse og badstuforeningen i Oslo hadde i den anledning laget en medlemsundersøkelse. Ordene “varme”, “inkludering” og “fellesskap” ble gjentatt. Medlemmene forteller det er et godt sted å komme alene uten å føle seg utenfor, og at det er en psykisk varme, like mye som en fysisk varme.

–  Dette er et sted og et rom der man får klarnet tankene. I tillegg til å være tett på naturen, er det sosialt og et sted der fine samtaler kan oppstå. Det har ikke noe å si om du er student eller stortingspolitiker. Her møtes man på et likt nivå, sier Ragna Marie Fjerd.


Det var mulighet for å kjøpe kake på morgenen ved Sukkerbiten. FOTO: Ellinor Hopen

Bekymret for prisøkning

Høysesongen er i gang og det er mye pågang i badstuene allerede nå. Idoia Garriz (21) er utvekslingsstudent på OsloMet og har dratt med seg venninnen Helena Salallasera (21) for å koble av i badstuen.


Idoia og Helena har fått øynene opp for badstu og bading. FOTO: Ellinor Hopen

 


Studentene hopper ut i det kalde vannet etter å ha sittet i badstuen en god stund. FOTO: Ellinor Hopen

Oslo badstuforening har ingen spesielle studentpriser, men for halvannen time dropin koster det 175 kroner. Som medlem av organisasjonen forteller Ragna at det kun koster 100 kroner.

– Folk har meldt inn bekymring om at de prisene vil stige, men jeg ønsker at det skal forbli en rimelig pris. Alle skal ha mulighet for å komme. 

Det er utvekslingsstudenten Idoia også glad for. 

–It’s my second time in this sauna. I like it very much, and that’s why I’m bringing my friend today. Normally Norway is expensive, but this is cheap compared to many other places with sauna.


Munchmuseet ligger rett ved og er utsikten fra flere av badstuene. FOTO: Ellinor Hopen

Idoia og Helena har kun vært i badstu et par ganger, men kjenner likevel på en avslappende effekt. 

–It feels really nice, and after you feel very relaxed, forteller Idoia. 


Idoia gir venninnen og våt og kald klem etter at hun selv har vært i vannet. FOTO: Ellinor Hopen


Niklas Sebastian Grenvik (31) og Jarl Eivind Aspen( 34) var også til stede ved Sukkerbiten onsdag morgen. FOTO: Ellinor Hopen

Mest folk klokken syv om morgenen

Selv om det kun er tolv grader i vannet, er det mange personer som bader og bruker badstuene. Daglig leder Ragna, forteller at det er klokken syv på morgenen det er mest folk her.

– Jeg anbefaler studenter å komme midt på dagen. Det er da det er minst folk her, og studentene har jo ofte en fleksibel hverdag, sier Ragna. 


Jarl stuper ut fra den ene badstuen. FOTO: Ellinor Hopen


Det er også ferskvannsdusjer ved badstuene slik at man kan skylle av saltvannet. Her soler Niklas seg i dusjen etter en rask dukkert. FOTO: Ellinor Hopen