Politiet ønsker at våpenlignende gjenstander blir liggende hjemme under Halloween-feiringen i kveld. Foto: Heine Sandvik Brekke

Politiet med oppfordring til foreldre

Festglade mennesker gjør de siste forberedelsene før Halloween-feiringen i kveld. Samtidig oppfordrer politiet foreldre til å gå sammen med barna sine – og påpeker at knep ikke er det samme som hærverk.
Tirsdag, 31 oktober, 2023 - 17:59

Snøen har lagt seg i Oslos gater, og kveldens Halloween-feiringer er bare noen timer unna. Politiførstebetjent Anne Katrin Storsveen Oppegaard i Oslo Politidistrikt har en klar oppfordring til foreldre som er ute med barna sine i kveld. 

– Vær inkluderende, og ta vare på dem som er ute og går. Følg med og vær tilstede med barna, skriver hun i en e-post til Journalen. 

– Knep er ikke hærverk

Politiet forventer at det blir en hyggelig kveld med både knask og knep, slik det er ment å være, skriver Oppegaard. Likevel påpeker hun at knep ikke er det samme som hærværk eller stjeling. 

– Det er ikke lov å stjele godteri – er det grovt nok utført kan det bli sett på som ran. Knep er heller ikke er det samme som hærverk eller stjeling. En stein kan virke uskyldig, men kan knuse et vindu.

Oppegaard legger til at foreldre ikke må ta for gitt at ansvarsforsikring dekker barnas rampestreker. Med andre ord kan foreldre eller foresatte ende opp med regningen.

Trodde hun skulle slippe unna

På kostymebutikken Festmagasinet Standard i Oslo sentrum, leter trebarnsmoren Helene Fatima Sarayli (45) etter en siste detalj til ett av kostymene. 


Helene Fatima Sarayli forteller at hun ikke liker alt presset knyttet til Halloween, men at hun har vært tydelig med dette overfor barna. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Vi kom inn hit, så dum som jeg er, som trodde at jeg skulle slippe unna med én kappe. Nå driver barna og pusher meg, sier hun og ler. 

Sarayli forteller også om et inkluderende Halloween-opplegg på skolen til barna.

– Foreldre har arrangert ulike aktiviteter. De fleste av oss samles på skolen, også er det flere godteristasjoner som foreldre har bestemt. Det er til og med laget en rute for barna, slik at de vet hvor de skal gå.

Holdt seg inne som liten

Håvard Moe (27) er også på jakt etter kostyme, men forteller at han har vært redd for klovner hele livet. 


Håvard Moe skal feire Halloween med kjæresten, og leter nå etter et kostyme for anledningen. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Jeg har prøvd å unngå Halloween, men så kommer det uansett. Nå prøver jeg å kle meg ut som noe koselig, kanskje Mikkel Rev fra Hakkebakkeskogen, sier han med et smil.

Moe forteller at han ikke turte å bli med på Halloween-festene som liten, men at han etterhvert måtte bli med da han ble eldre.

– Jeg begynte vel da jeg flyttet til Oslo for å studere. Det er syv år siden nå, forteller han.

Middagstradisjon

På butikken letes det også etter festartikler til de minste. Martine Bogten (31) ser etter et kostyme til sin sønn på halvannet år. 


Sønnen på halvannet år har kostyme, men det fristet likevel å finne noe nytt, forteller Martine Bogten. Foto: Heine Sandvik Brekke 

– Vi pleier å spise middag sammen, og så går barna rundt sammen med oss. Det blir kanskje rundt ti barn, sammen med to foreldre hver. Det blir en stor gjeng, sier Bogten. 

Fraråder bruk av lekevåpen

Oppegaard i Oslo-politiet skriver videre i e-posten at de, såvidt hun vet, ikke har beslaglagt noen kostymer i år. Likevel kan ting bli beslaglagt, ifølge henne. 

– Våpenlignende gjenstander, kniv eller knivlignende gjenstander på offentlig sted blir tatt i beslag og du risikerer å bli anmeldt og straffet. 

Hun kommer også med en siste oppfordring:

– Ta hensyn til hverandre, bruk refleks i mørket, kle deg godt og ha det gøy! Og tenk deg om når det gjelder tilbehør til kostymet, skriver Oppegaard.

 

 

Emneord: