Finn Arnt Gulbrandsen, Leif-Dan Birkemoe og Lise Marry Johansen mener Østensjøvannet er verdt å verne om. Foto: Even R. Jørstad

40 års kamp kronet med feiring

I en årrekke har de kjempet en utrettelig kamp for å bevare Østensjøvannets unike natur og biologiske mangfold. Nå feirer Østensjøvannets Venner (ØVV) 40 år.
Torsdag, 2 november, 2023 - 12:43

Journalen møter mangeårige medlemmer Finn Arnt Gulbrandsen, Leif-Dan Birkemoe og Lise Marry Johansen på Besøkssenter våtmark, et steinkast fra det islagte Østensjøvannet onsdag morgen. Besøkssenteret, som ØVV selv drifter, fungerer som undervisningslokaler for tusener av Oslo-elever. Her lærer de om natur og naturglede, i tett tilknytting opp mot naturreservatet som omfatter store deler av området.

– Før pandemien hadde vi besøk av rundt 20.000 unger, forteller Finn. Både barnehager og oppover i skoletrinnene, legger Lise til.


Lise Marry Johansen, Finn Arnt Gulbrandsen og Leif-Dan Birkemoe foran Besøkssenter våtmark. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Rekordmange dugnadstimer 

Østensjøvannet er vernet våtmark og hjem til over 3600 ulike arter. Innsjøen er en rasteplass for trekkfugler, men også et viktig rekreasjonsområde for lokalbefolkningen på Østensjø.

På spørsmål om hva Østensjøvannet betyr for nærmiljøet hevder Finn at området står sterkt blant lokalbefolkningen.

– Jeg tror det er veldig nært forbundet med identiteten for folk som bor rundt her. Det er mange som kjenner til Østensjøvannet andre steder i landet også, fastslår han.

ØVV gjør alt fra dugnad for å rydde vegitasjon, til lobbyvirksomhet imot utbyggingsforslag.

– Det avholdes dugnad hver tirsdag hele året med unntak av i fellesferien, forteller Lise. Foreløpig er vi oppe i 2.500 dugnadstimer. Det er en ny rekord, understrekker Finn.

Dugnadsgjengen lot heller ikke snøfallet tidligere i uka bli kjepper i hjulene for pågangsmot.

– Det var surt som bare det, men vi var nødt til å gjøre det, sier Leif-Dan spøkefullt om gjengen som hælet seg ut i kulden.

Mange seire

Men ØVV har ikke alltids stilt mannsterke. Finn var med å stifte foreningen i 1983 og forteller at de kun besto av seks stykker. Den gang handlet det om å stoppe utbygningen av boliger nær Abildsø gård, som ligger på vestsiden av Østensjøvannet.

– Selvaag ønsket å bygge masse rekkehus, tett opp mot gården. Det synes vi var for ille, for det vil jo bety et veldig trøkk både på gården, men også Østensjøvannet. Derfor startet vi Østensjøvannets Venner.

– Nede i rådhuset trodde de vi var en svær forening, og det var bare en fordel, ler Finn.


ØVV for 40 år siden. Finn Arnt Gulbrandsen kan ses lengst til venstre. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

ØVV snudde flertallet i bystyret og lyktes til slutt i å stoppe utbygningen.

– Hadde forslaget om boliger gått igjennom ville det vært kroken på døra for området, konstaterer Leif-Dan. Siden den gang har arbeidet med å verne om natur og mangfold rundt Østensjøvannet bare fortsatt. ØVV har blitt organisert og med tiden utvidet seg til dugnadsarbeid og undervisning, i tillegg til lobbyvirksomhet. Opp gjennom årene har gruppen satt stopper for en rekke utbyggerforslag i den utsatte natursonen rundt Østensjøvannet. I 1992 var de toneangivende i vedtaket som sikret Østensjøvannets status som naturreservat.

Mottok pris

Gruppens innsats har ikke lat seg gå hus forbi. I dag teller ØVV rett i undertall av 3.000 medlemmer. I tillegg kan de vise til 12.000 følgere på Facebook. Tidligere i år mottok også leder i ØVV, Amund Kveim, Oslo kommunes høyeste utmerkelse - St. Hallvard-medaljen, for sin innsats i foreningen.

I sin takkeappell uttalte Kveim at Utmerkelsen først og fremst sto som en oppmuntring til de mange frivillige som arbeider for å bevare Østensjøvannet.

Jubileum

Med 40 års virksomhet under belte kunne ØVV invitere til en storslått jubileumsfeiring tidligere i oktober. Festen ble avhold i Felleskapshuset på Abildsø med over 170 gjester.

– Vi hadde stående buffet med mat og drikke, og underholdning fra lokale profiler, forteller Lise som selv satt i arrangementskomiteen.

– Marianne Borgen til stede, på en av hennes siste oppdrag før hun gikk av som ordfører. Hun bor på Østensjø og går turer rundt vannet regelmessig, forteller Lise.

– Vi fikk også hilsninger fra finasbyråden og statsforvalteren som var stas. Vi følte selv at vi hadde en bra jubileumsfest, avslutte hun.

Kampen langt fra over

Men koldtbord og kaker har ikke mettet Finn, Leif og Lise, som er klare på at det fortsatt er mye å kjempe for.

– Østensjøvannet er fremdeles truet av bygging i ransonen, klistret opp mot yttergrensene til reservatet. Også risikerer du at delområder tas ut av den vernede sonen, hevder Finn. Vi skal fortsette som vi har startet, og målet er jo å øke det biologiske mangfoldet, understrekker han.


Lise Marry Johansen ønsker flere yngre med i foreningen. Foto: Even Rugelsjøen Jørstad

Lise sier at dersom hun har et ønske for ØVV i fremtiden så er det å få flere yngre medlemmer.

– Det er jo mye tilflytning i området vårt, og det kommer flere unge inn. Det er veldig viktig å få de med, presiserer hun.