Labiba Assadi demonstrerer for å støtte Gaza. Foto: Catherine Marie Nerrant.

- De dreper barn

Krigen på Gaza vekker sterke følelser. Tirsdag 31. oktober var det demonstrasjon på Eidsvolls plass.
Onsdag, 1 november, 2023 - 16:09

— Jeg er her for å støtte Palestina, støtte Gaza, støtte barna, støtte kvinner, støtte hele folket i Gaza. Det er folkemord, de dreper barn. Ingen støtter Palestina, ingen hjelper barna. Omtrent 3000 barn er døde nå. 

Det sier Labiba Assadi som har vært på mange demonstrasjoner for Palestina. Hun er en av mange som har møtt opp utenfor Stortinget denne dagen. 


Forsiden av Bergensavisa 7. januar 2009. Foto: Naya Ikram El Habbach. 

Naya Ikram El Habbach var på forsiden av Bergensavisen, i januar 2009, da hun mistet to kusiner. Tirsdag demonstrerer hun for våpenhvile i Gazastripen og for at angrepene skal ta slutt.

– Jeg har familie i Gaza, og de har alle flyktet fra hjemmene sine, og noen er på sykehuset. Det er forferdelig det som skjer, sier hun.

– Hva er hensikten med demonstrasjonen?

– Hensikten er jo å håpe at regjeringen hører at Norge fordømmer det Israel gjør, og ikke gi dem grønt lys til å angripe små barn og uskyldige.

El Habbach synes at man skal legge press på media og avisene for å sikre at de kommer ut med riktig informasjon. Hun har sendt brev til diverse aviser slik at de kan fronte Gaza-nyhetene. Hun har også sendt brev til regjeringen og politikere der hun krever beskyttelse av sivile og stans av bombingen på Gazastripen. 

 Hva kan enkelte gjøre for å hjelpe?

– Still opp på demonstrasjoner, få ut sannheten, få ut det som skjer ved å publisere og dele det som skjer på sosiale medier, sånn at flere får informasjon og lærer om det som skjer, fordi dette har skjedd i over 70 år. Man kan også donere det man kan donere.


Naya Ikram El Habbach har vært på nesten alle demonstrasjoner som har vært i Oslo. Foto: Catherine Marie Nerrant.

 


Tale Hammerø Ellingvåg er frivillig på demonstrasjonen. Foto: Catherine Marie Nerrant. 

Tale Hammerø Ellingvåg ble frivillig etter å ha spurt arrangørene av demonstrasjonen om de trengte ekstra hjelp.

– Jeg er her fordi vi må legge press på den norske regjeringen og de ytterlige nordiske ministerene for at de skal gjøre en innsatt for å stoppe Israel og stoppe folkemordet på Gazastripen.

 Hva er hensikten med demonstrasjonen?

– Demonstrasjonen har til hensikt å legge press på nordisk råd. De kan ikke møtes på toppnivå uten at det folket mener er representert, og det er at Palestina må bli fritt, og reddes fra Israel.


Imad Zeidan skylder på regjeringen. Foto: Catherine Marie Nerrant. 

Imad Zeidan er også en demonstrant. Han ønsker at alle som jobber på Stortinget skal høre på demonstrantene. Han mener at skylden ligger hos regjeringen.

– I solidaritet med Palestina må de åpne øynene deres og slutte å være dobbeltmoralske. De må se på fakta akkurat som den er. Det er mitt folk som blir folkemyrdet nå.

– Hva er hensikten med demonstrasjonen?

– Israel har bombet store deler av Gazastripen. Vi håper at regjeringen forstår og åpner begge øyne til riktig menneskerettigheter og militærrettigheter.

For mer informasjon om konflikten kan du lese om den på FN-Sambandet.