Iver Tildheim Andersen gikk verdenscup i Ruka i helga. Bildet er ved en annen anledning, der har han på seg drakta til Rustad IL, som er barndomsklubben hans. Foto: Rustad IL

Iver (23) hamler opp med verdens beste skiløpere

Iver Tildheim Andersen (23) gjør det stort blant verdenseliten. På Skullerud sitter hele barndomsklubben og heier.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 15:49

Sesongåpningen på Beitostølen ble en suksess for langrennsløper Iver Tildheim Andersen fra Bøler i Oslo. På avslutningsøvelsen, 10 kilometer skøyting, leverte han et kanonløp og vant hele rennet. Dermed sikret han seg en billett til verdenscupåpningen i Ruka i Finland. 

Når Journalen ringer, har Tildheim Andersen ankommet Ruka, der han forbereder seg til verdenscuprennet han skal gå et par dager senere. 

– Blir du nervøs før du skal gå verdenscuprenn?

– Ja, selvfølgelig. Det betyr jo litt ekstra å få gå i verdenscupen. Så det er vel bare er på sin plass at man kjenner litt ekstra på det, sier Tildheim Andersen over telefonen. 


Iver Tildheim Andersen har gått flere verdenscuprenn. På Lillehammer i 2022 vant han sitt første, og hittil eneste, verdenscuprenn. Foto: Norges Skiforbund

– Et bra miljø

Veien inn i verdenseliten startet i Rustad idrettslag som tolvåring. 

– Jeg hadde nok aldri drevet med langrenn den dag i dag om det ikke hadde vært for Rustad IL, sier Tildheim Andersen. 

Han forteller videre at som barn var det aldri et mål å bli kjempegod på ski. 

– Det var mer at jeg ville ha noe å gjøre på fritiden. Miljøet i Rustad var ganske bredt, og det var rom for alle, både de som var med for moro skyld og de som var mer opptatt av konkurransen. Så det har vært et veldig bra miljø for meg å utvikle meg i. 

Barndomsklubben

Som 17-åring ble Tildheim Andersen junior Norgesmester, og i desember 2022 vant han sitt første, og hittil eneste, verdenscuprenn. 

Selv om han nå har tatt steget opp i verdenseliten, kommer Rustad IL alltid til å stå hans hjerte nær. 

– Det kommer alltid til å være stas å ta på seg rustaddrakta på en eller annen stafett, og kunne representere klubben og gå med de man har trent med siden man var ung, sier Tildheim Andersen. 

 


Inne på klubbhuset til Rustad IL har de hengt opp mange bilder av utøverne. Iver Tildheim Andersen er å se på flere av de. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

– Hjertet banker jo litt ekstra 

Barbro Tomter Dahlen er leder i Rustad IL og i langrennsgruppa. Det er liten tvil om at både hun og resten av klubben er stolte over det Tildheim Andersen presterer. 

– Det er helt fantastisk å følge med på Iver. Hjertet banker jo litt ekstra når man ser et av klubbmedlemmene gjøre det bra i store skirenn, forteller Dahlen. 

Hun har vært frivillig i Rustad IL i 40 år, og har fulgt Tildheim Andersen siden han var en guttunge. 

– Iver var nok aldri en barnestjerne. Det var først da han ble junior at han virkelig blomstret, nesten sånn ut av intet. Så det var veldig morsomt å se, sier Dahlen. 


Leder i Rustad IL, Barbro Tomter Dahlen, har fulgt Iver Tildheim Andersen fra han var guttunge. Foto: Katrine Engebetsen Rønning

Hun mener at nøkkelen for å nå langt er tålmodighet. 

– Og det har Iver vært. Han sier fortsatt at han er en læregutt og har mange gode år igjen. Det er veldig viktig å ta med seg for at man skal få et sunt og godt liv etter toppidretten også. 

Blir satt stor pris på

“Topp og bredde hånd i hånd - sammen blir vi gode” er mottoet for Rustad IL, og skiløpere som Tildheim Andersen blir satt stor pris på i klubben. 

– Det er viktig for alle i klubben, både små og store, å ha en å se opp til. Det gjør noe med oss alle, for han har jo gått i den grønne klubbdrakta han og, og det gjør han jo fortsatt, i hvert fall når han kan, avslutter Dahlen. 

Under verdenscupåpningen i Ruka gikk Tildheim Andersen 20 kilimoter fellesstart. Der ble han nummer ni, 4,7 sekunder bak vinneren, Jan Thomas Jenssen. 

 

Emneord: