Deichman Tøyen er arena for mange aktiviteter og arrangementer. Selv på en kjølig lørdag i november kryr det av folk på biblioteket. Foto: Celinn Breidablikk

Leselyst bidrar til bedre integrering

Tøyen Frivillighetssentral startet i oktober 2022 et prosjekt i samarbeid med Deichman Tøyen, et år etter og interessen er stigende. Prosjektet ble døpt Leselyst.
Søndag, 26 november, 2023 - 14:57

Prosjektet går ut på å tilby voksne innvandrere med et høyt norsk nivå, svarende til B2, muligheten for å lese mer og dykke ned i norsk litteratur. 

Kunnskap gir stolthet

Gjennom litteraturen skapes leseglede og inspirasjonen til å fortsette å lese. 

En av pådriverne for prosjektet er Dijana Sekulic, hun arbeider for Tøyen Frivillighetssentral og sammen med Åse Ranfelt, en av de frivillige, skapte de lesesirkelen.  

Åse Ranfelt er utdannet lærer og har hatt norsk som hovedfag, hun er svært begeistret for opplegget. 

– Jeg lærer masse av deltakerne, og syntes det er så gøy å være med på utviklingen og de mange diskusjoner vi har om alt og ingenting. Forrige språkkafe lærte jeg at primus er det samme på norsk, russisk og nederlandsk, sier hun med et stort smil. 

Dijana Sekulic forteller om viktigheten av å føle man har noe å bidra med ute i samfunnet, og noe så enkelt som å kunne diskutere en bok med kollegaer gir en enorm stolthet. 

Frivillighetssentralen på Tøyen skaper en arena hvor man kan bli kjent med nye mennesker og skape nye relasjoner. 


Andrés Pardo Rodríguez (tv), Åse Ranfelt og Henrique Carvalho da Cruz (th) er alle begeistret for prosjekt Leselyst, og gleder seg over å være en del av fellesskapet rundt Tøyen Frivillighetssentral. Foto: Celinn Breidablikk 

Leselyst gir nye impulser

Andrés Pardo Rodríguez fra Colombia forteller at han er veldig glad for å være med i lesesirkelen. Han trives bedre og lærer mer enn han gjorde i skolesammenheng, da han blir utfordret på en annen måte. 

– Bøkene vi leser inviterer til tolkning, og det utfordrer oss til å aktivt gjøre oss opp en mening som vi skal formidle til de andre på møtene. Vi snakker ikke kun om bøkene vi leser, men også om emnene som bøkene omhandler.

Henrique Carvalho da Cruz fra Brasil er glad i å lese, og har denne måneden lest begge gruppenes bøker. 

– Jeg syntes det er veldig gøy å bli introdusert for nye tematikker og sjangrer jeg nok ikke ville ha valgt selv. Nå får jeg muligheten til å lære noe nytt og blir ofte nysgjerrig og vil lese mer om det etterfølgende.

Fra deltaker til frivillig


Lisa Nordich var selv deltaker ved Leselyst, men hun hadde lyst til å bidra mer og ble derfor frivillig i prosjektet. I dag leder hun den ene gruppens lesesirkel. I oktober leste de boken “Ut og stjæle hester” av Per Petterson. Foto: Celinn Breidablikk

Lisa Nordich kommer opprinnelig fra Tyskland, men har bodd de siste 17 årene i Norge. 

Hun begynte som frivillig på språkkafeen, og ble med som deltaker i Leselyst-prosjektet ved oppstart i fjor. Etter et par møter valgte hun å melde seg som frivillig og i dag leder hun en av gruppene i Leselyst.

– Det er god stabilitet i gruppene og det er mange gjengangere, så vi får etablert et godt fellesskap og miljø, sier hun. 

Hun var selv ny i norsk for en del år siden, og kan derfor ha en fordel når det kommer til de språklige utfordringene som deltakerne kan støte på, i forbindelse med lesingen av bøkene. 

Et større formål enn kun å nyte god litteratur

Lesesirkelen har til formål å løfte språket, styrke språkvariasjonen og forbedre ordforrådet til deltakerne. 

I tillegg opplyser deltakerne at de får en bredere forståelse av det norske samfunnet og den norske kulturen, og de føler seg bedre integrert. 

Ved oppstarten begynte de med bøker tilpasset B2 nivået, men de frivillige innså fort at de var nødt til å øke nivået, for å utfordre deltakerne tilstrekkelig. 

Målgruppen er mangfoldig

På tross av at lesesirkler normalt tiltrekker seg middelaldrende kvinner og pensjonister, er det faktisk en stor andel menn som er blant deltakerne på Leselyst.

Kjønnsfordelingen er nesten lik, og det er stor aldersvariasjon fra studenter til pensjonister. Deltakerne kommer også fra mange forskjellige land, og felles for dem er ønsket om å bli bedre i norsk. 

I lesesirkelen prioriteres beboerne i Gamle Oslo, men den er også åpen for andre hvis det er plass. 

Populære tilbud

Tøyen Frivillighetssentral har mange tilbud til den mangfoldige målgruppen som befinner seg i Gamle Oslo. 

Språkkafeen som arrangeres på onsdager er så populær at det er blitt nødvendig med forhåndspåmelding, for at deltakerne skal få best mulig utbytte av samtalene. 

Språkkafeen har også deltakere som kommer langveis fra, bl.a. fra Drammen og Lillestrøm. 

Frivillighetssentralen på Tøyen er godt likt blant deltakerne og tilbakemeldingene på både språkkafeen og lesesirkelen viser til gode frivillige og gode arrangementer. Henrique Carvalho da Cruz fra Brasil stemmer i og er enig, han forteller videre at miljøet er åpent og respektfullt, og dette på tross av de noen ganger har noen litt sensitive emner oppe til diskusjon.

 

Emneord: