Prosjektleder Julianne Salicath Gordner håper de klarer å dele ut alt utstyret de har tilgjengelig i det gamle museet. Foto: Åsmund Høeg

Gratis vinterutstyr skapte lange køer

Som en del av Ombruksuka 2023 deler kommunen ut gratis vinterutstyr på det gamle Munch-museet.
Søndag, 26 november, 2023 - 23:53

– Ombruksuka er en hel uke dedikert til bærekraftig forbruk og økt ombruk. Altså å vise frem alle alternativene man har til å kjøpe nytt. Det er hvordan man reparerer, vedlikeholder, deler bytter og kjøper brukt utstyr.

Det sier Julianne Salicath Gordner, prosjektleder for Ombruksuka. Utdelingen av vinterutstyr på Tøyen er bare en av mange aktiviteter Oslo kommune arrangerer for å fremheve gjenbruk. Torsdag rullet køen seg ut fra det gamle Munch-museet.

– Første gang vi arrangerte ombruksuka i 2014 var det et ganske lite initiativ. Ni år senere har det vokst seg ganske stort. Vi har lange køer og det har blitt megapopulært, sier hun.

Alle som møter opp kan ta et sett med vinterutstyr hver. Det kan være et par skøyter med en hockeykølle, et par ski med staver og sko og så videre. Alt utstyret er samlet inn fra kommunens gjenvinningsstasjoner. Ombruksuka arrangeres hvert år, og Gordner forklarer at utdelingen av vinterutstyr bare har blitt mer populært med årene.

Ut i marka

Andris fra Latvia, Karolina fra Polen og Nikita fra Russland har stått i kø i ti minutter. Foran dem er det tjukt med folk.

– Vi er helt bakerst i køen, ler Andris.


Andris (t.v.), Karolina og Nikita håper å finne seg hvert sitt par med ski. Foto: Åsmund Swensen Høeg

– Vi har fortsatt håp, sier Karolina. Dette er vårt første år i Norge, så vi vil gjerne stå på langrenn. 

Vennene flyttet til Norge i år, og alle tre ser etter langrennski. Bare Andris har stått på ski før, men bare én gang. Nå vil de ut i marka og prøve seg.

– Vil vil dra til Sognsvann eller Østmarka. Vi vil også prøve å leie en hytte utenfor byen nå til vinteren, sier Andris.

Flust med folk

Under Ombruksuka i fjor ble det delt ut over 800 par med ting. Det ser ikke ut til at pågangen er noe mindre i år.


Køen inn til det gamle Munch-museet strakk seg rundt kvartalet. Foto: Åsmund Swensen Høeg

– Vi får inn mest langrennsski. Jeg tror nordmenn har et kjempeforbruk av det. Vi får også inn mye slalomski og støvler til både ski og slalom, sier Gordner.


Ski, staver, støvler, snøbrett og skøyter står utstilt på rekke å rad inne på museet. Finner du noe du liker, er det bare å ta det med hjem. Foto: Åsmund Swensen Høeg

– Målet er å tømme lageret, sier hun.

Gikk du glipp av utdelingen på Tøyen, informerer hun om at man kan få disse tingene for en tier året rundt på kommunens gjenbruksstasjoner på Haraldrud og Grønmo.


Alle som kommer inn blir talt av arrangørene. Ved inngangen deles det ut gratis kaffe. Foto: Åsmund Swensen Høeg

Håper det ikke går tomt

Lenger frem i køen står Synne Moen og Kristoffer Lenes. De er ute etter noe det er lit mindre utvalg av.

– Vi har veldig lyst på Skøyter, sier Kristoffer.


Selv om det er flest ski som deles ut, håper Synne og Kristoffer på hvert sitt par med skøyter. Foto: Åsmund Swensen Høeg

– Jeg har også lyst på ski, men jeg satser på å finne skøyter, sier Synne.

Begge er usikre på hvor stor sjansen er for at de finner et par skøyter hver. Heldigvis har Synne en plan for hva hun vil ha dersom hun ikke finner hverken ski eller skøyter.

– Da blir det rumpeakebrett, sier hun.