Karoliina Larsen har tatt med datteren Astrid (5) på svømmekurs siden sommeren. Larsen er veldig fornøyd med svømmeopplæringen datteren får på Røabadet. Foto: Silje Pedersen

– Veldig viktig å bli trygg i vann

Røabadet er Oslos eneste badeland som tilbyr løpende svømmekurs for alle aldre. I Juni startet de opp med svømmeopplæring for de minste, men i Januar tilbyr de også det for voksene.
Onsdag, 29 november, 2023 - 14:06

Som Oslos eneste badeland, har Røabadet en stor mengde ulike svømmekurs og aktiviteter. Mette Linnes jobber for Røabdet og er ansvarlig for alle kursene som de holder. Hun forteller om den store suksessen etter de startet opp med kurs denne sommeren.

 

Ulike muligheter for medlemmer

– Vi gjør det litt annerledes enn mange andre. Hos oss kjøper du et medlemskap, all inclusive, som da inkluderer svømmekurs. Du kan da melde deg på kurs, og da er du på det kurset så lenge du ønsker, forteller Linnes. 


Mette Linnes setter stadig opp nye kurs etter de fyller seg opp. Foto: Silje Pedersen

– Jeg ser at svømmetrening blandt barn er populært. Foreldre vil at barn skal bli trygge i vann og kunne svømme, fortsetter hun.

Kursene for barn er satt opp etter fire ulike nivåer; sjøstjerne, skilpadde havhest og spekkhogger. De ulike nivående består av forskjellige svømmeferdigheter barna skal lære, og bygger på hvernadre. Slik blir barna flyttet videre fra kursene etterhvert som de utvikler egen teknikk. 

– Det er veldig gøy å se progresjonen til barna. Vi ser at de får igjen for det her, og lærer seg å svømme, har det gøy i vann og blir trygge. Det er veldig gøy når besteforeldre kommer i resepsjonen og skryter av at barnebarna har blitt så flinke, forteller Linnes.

Utenom kursene for svømmeopplæring blandt barn, tilbyr Røabadet flere ulike aktiviterer og gruppetimer, som medlemmene kan melde seg på og ta en del av. 

– Akkurat nå har vi krålkurs for voksene. Sammen med det kan de slenge seg på ulike gruppetimer med teknikk og intervaler, og få mer trening, sier hun. 

 

1 av 3 er ikke svømme mer enn 200 meter

Ifølge Nordstat er nordmenn for dårlige til å svømme. I Nordstat sin undersøkelse på vegne av Frende forsikring fra 2022, kom det fram at én av tre nordmenn ikke er svømmedyktige. Det vil si at de ikke kan svømme minst 200 meter. 

– At 1 av 3 ikke klarer å svømme mer enn 200 meter er urovekkende. Vi ser altfor mange drukningsulykker hvert eneste år, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven. 

Undersøkelsen viser også at 3% av befolkningen sier de ikke kan svømme. 

Redningsselskapets drukningssatestikk fra November 2023 viser at 76 mennesker har omkommet i drukneulykker til lands dette året. Av de 76 personene som har omkommet så langt i år, er 93 prosent menn.  

– Dessverre er det omtrent like mange som drukner i Norge hvert år. Voksne menn er overrepresentert på statistikken hvert eneste år, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.  

I Frendeundersøkelsen svarer menn mer selvsikkert om egne svømmeferdigheter enn kvinner.

– Statistikken viser noe helt annet. Det kan se ut som om menn overvurderer egne svømmeferdigheter, sier Skjerven i Frende. 

 

Nytt tilbud for voksene

Røabadet har også planer om å starte med svømmeopplæring for voksene etter nyttår.

– Nå skal vi endelig starte med det. Vi har ofte fått forespørseler før sommeren, men nå starter vi i januar, for da kan de svømme til sommeren. Det er gøy at mange kommer og hendvender seg. Dette viser at det er et behov for et sånt kurs, sier Linnes.

En svømmeklubb som har holdt på med voksenkurs lenge er Speed. De tilbyr svømmekurs for voksne på begynner- og videregående nivå, samt egne kvinnekurs.

For en måned siden startet Sara Fazil å dra på svømmekurs på Linderud. 


Sara Fazil får sosialisert seg og blitt kjent med mange ulike damer gjennom svømmekurset. Foto: Privat

– Jeg ville lære meg å svømme. Jeg kunne ingenting fra før og synes det er viktig at alle lærer seg å svømme uansett alder, sier Fazil. 

Fazil måtte lete og vente lenge før hun fikk plass på kvinnekurset som Sportsklubben Speed tilbyr.

– Jeg startet etter at datteren min tipset meg om svømmetilbudet hun fant på facebook. Det var en relativ ny svømmeklubb som hadde åpna, og som hadde mange ledige plasser, forteller hun.

Etter tre uker med kurs, er Fazil svært fornøyd med svømmeopplæringen og synes det er veldig fint at Røabadet også skal starte å tilby svømmeopplæring for voksene. Hun er ekstra glad for å kunne være medlem av en klubb som tilbyr både vanlige grupper med svømmeopplæring for voksene og egne grupper kun for kvinner. 

– Det er allerede mange svømmeklubber og det er jo fint, men jeg synes alle burde tilby voksensvømming i tillegg. Og da spesielt kvinnesvømming. Jeg tenker det er en bra ting at flere klubber blir etablert og utvider seg, slik som Røa, sier Fazil.