Dansk Folkepartis Ungdomsparti mottar kritikk fra flere kanter etter utdeling av flybillett-flyers på årets skolevalg. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0 DEED + Flickr)

Dansk enveisbillett til Midtøsten

På de danske ungdomsskolene har det denne uken vært avholdt skolevalg. Dansk Folkepartis Ungdomsparti (DFU) ga ungdommene løpesedler som var utformet som flybilletter.
Onsdag, 31 januar, 2024 - 14:35

På flybilletten står det:
«Enveisbillett – fra Danmark til Midtøsten».

Baksiden av den utdelte flyeren utdyper at det er kriminelle flyktninger og migranter som skal sendes hjem.

Kampanjen møter kritikk fra begge spekter av politikken i Danmark, og formannen for Skolelederforeningen i Danmark Claus Hjortdal istemmer kritikken og sier til DR:

– Det er synd at DFU velger å ødelegge et ellers godt skolevalg. Elevene har på forhånd fått utlevert politisk materiale som de kan diskutere, og vi synes det er skammelig og feil med en kampanje for skolebarn som utpeker en bestemt gruppe borgere.

– Ikke noe rasistisk i kampanjen

DFUs landsleder Joachim Mortensen sier til DR at det ikke er noe rasistisk budskap i flyerne, og at de er helt innenfor det som kan anses som lovlig.

– Jeg er lei av å høre at det er rasistisk. Det som står på baksiden av flyeren angir hvilke gruppe mennesker det er snakk om. Og der er altså flere enn DFU som ønsker at kriminelle flyktninger og migranter skal utvises, sier Mortensen og fortsetter:

– Det er sånne kampanjer som skaper debatt, og det er helt lovlig.

Appellerer ikke til velintegrerte barn og unge

Ifølge DR skal skolen være en nøytral arena for barn og unge. Barn med røtter fra Midtøsten vil kanskje føle seg utsatt og utpekt, men Mortensen sier at flyeren ikke nødvendigvis appellerer til godt integrerte barn og unge.

– Hvis det er snakk om en velintegrert arabisk gutt eller jente som passer godt inn i det danske samfunn, så er jo flyeren slett ikke rettet mot vedkommende. Det står jo på baksiden at den er til utilpassede innvandrere.

På flybilletten er destinasjonen Midtøsten og på dette svarer Joachim Mortensen:

– Komisk nok er det generelt sett det området vi har flest problemer med. 

Emneord: 
Tags: