Sommeren 2022 bestemte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom å saksøke staten. 10. januar kom dommen hvor de tapte. Arkivfoto: Petter Sommer

Miljøorganisasjonene anker Førdefjord-dommen

Vil ta opp kampen med staten på nytt.
Torsdag, 1 februar, 2024 - 13:18

Onsdag 31. januar ble det klart at miljøorganisasjonene anker dommen fra Oslo tingrett om gruvedumping i Førdefjorden. Anken ble offentliggjort etter et møte i Naturvernforbundets landsstyre, melder NTB.

Tidligere i år ble det klart at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte på alle punkter, og dermed også ble dømt til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner.

Leder av Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, reagerer også på de skyhøye kostnadene og mener de er i strid med Århuskonvensjonen. Konvensjonen slår fast at befolkningen har rett til å prøve miljøsaker uten at det er «uoverkommelig dyrt», fortsetter NTB.

Færre miljøsaker enn nabolandene

– Her i Norge er det allerede langt færre miljøsaker i domstolene enn i noen av våre nordiske naboland. Når vi samtidig vet at vi taper natur i et forrykende tempo, og det bare er miljøorganisasjoner som har rett til å reise miljøsaker for domstolene i Norge, burde varsellysene blinke hos flere enn oss, sier Gulowsen.

Saken handler om statens godkjennelse av Nordic Minings planer om å deponere 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden. Dette mener miljøvernorganisasjonene vil være til fare for livet og biomangfoldet i den nasjonale laksefjorden.

Emneord: