Politiet er bekymret for økningen i kriminalitet blant unge. Foto: Emma Rosenberg Hammeren

Stor økning i ungdomskriminalitet

Politiet er bekymret. De ser alvorlig kriminalitet og økt voldsbruk blant barn og unge.
Onsdag, 31 januar, 2024 - 14:35

I en pressemelding skriver politiet at de ser en stor økning av straffbare forhold begått av unge under 18 år. Det ble påtaleavgjort 21 800 straffbare forhold i 2023, som er en økning på 28 prosent fra 2022. 36 prosent av disse forholdene er begått av barn under 15 år.


Politidirektør Benedicte Bjørnland (Foto: Politiets sikkerhetstjeneste/Flickr) Foto: Politiets sikkerhetstjeneste/Flickr

− Politiet ser med bekymring på at det begås mer kriminalitet blant stadig yngre barn, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til NRK.

Økning i voldshendelser

Voldshendeler er noe som spesielt har vokst. Det er registrert 5400 lovbrudd utført av ungdommer. Dette er 1400 mer enn året før. Bjørnland er bekymret over utviklingen og ser svært alvorlig på dette.

− Økt voldsbruk blant unge er noe politiet ser svært alvorlig på. Utviklingen er bekymringsfull, sier Bjørnland til VG.

Kan ikke straffeforfølges

Unge under 15 år kan ikke straffeforfølges. For å avverge og forebygge lovbrudd i denne aldersgruppen er ulike ressurser viktig.

– Foreldre, barnevern, skole, NAV, helsevesenet, rusomsorgen og frivilligheten har alle viktige roller i dette arbeidet, sier Bjørnland til VG og understreker at også politiet skal bidra der de kan.