Carmen Neyrinck (48) beskriver balansen mellom jobb og fritid som en hverdagsprøvelse. Foto: Martine Gresseth

– Vi jobber når alle har fri

Mange opplever at jobben går utover privatlivet, viser nye tall fra SSB. Dette er ikke noe nytt, ifølge Carmen Neyrinck og andre ansatte på Den Glade Gris.
Fredag, 12 januar, 2024 - 14:38

Klokken er ti, og det er to timer til åpningstid. Lyden av forberedelse fyller restaurantlokalet. Det er flere ansatte til stede. Stolene står enda oppå bordene. Noen lager mat, andre vasker gulv og bærer ut skilt. 

– Vi er heldig og har fullt hus hver dag, sier Jørn G. Odden stolt. 

Restauranten bærer preg av en rustikk og røff stil.

– Alt som må gjøres nå er først og fremst vask, å preppe kjøkkenet og å gjøre klart til dagen som kommer, forklarer Carmen Neyrinck. 


Det er mange forberedelser som skal gjøres før restauranten er klar til åpning. Foto: Martine Gresseth

Neyrinck og Odden er sammen assisterende daglig ledere hos Den Glade Gris. De kjenner seg begge igjen i at jobben går utover privatlivet. Neyrinck forklarer at de eneste gangene i året de har fri, er når det er jul og restauranten er fysisk stengt.  

– Vi jobber når alle andre har fri, legger hun til. 

Jobben går utover privatlivet 

Ifølge nye tall fra SSB og Levekårundersøkelsen 2022, opplever én av tre sysselsatte at jobben tar så mye tid eller energi at det går utover privatlivet ukentlig eller oftere.

Dette er aller mest utbredt blant dem som jobber i undervisningsyrker, og blant ledere i tjenesteytende virksomheter som hotell, restaurant og varehandel. 


Den Glade Gris har spesialisert seg på et stort utvalg av norske øltyper og matretter laget av svin. Foto: Martine Gresseth

Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2022 viser også at én av fire opplever at det forventes at man skal være tilgjengelig for jobbhenvendelser i fritiden.  

– Vi er alltid tilgjengelig på telefon. Hvis jeg har en lørdag fri, og folk blir sykemeldt, må jeg finne en erstatning, sier Neyrinck. 

Under finner du de fem yrkene som toppet listen på SSB sin tabell.

Balanse mellom jobb og fritid, i alt, etter kjønn og yrke. Tall fra SSB
Sysselsatte, i alt, og etter kjønn og yrke

Det forventes at man er tilgjengelig for jobbhenvendelser i fritiden

Jobben tar så mye tid eller energi at det går utover privatlivet, ukentlig eller oftere
I alt 23 % 30,9 %
     
Kvinner 18,7 % 34,8 %
Menn 26,8 % 27,5 %
     
Undervisningsyrker 22 % 44,7 %
Ledere i hotell, restaurant, varehandel mv.  45, 8 % 44,5 %
Jordbrukere 34,4 % 42 %
Politikere og toppledere 51,6 % 38,7 %
Medisinske yrker 19,2 % 38,3 %

Undersøkelsen viser at 31 prosent av sysselsatte opplever at jobben deres tar så mye energi og tid at det går utover privatlivet. I tillegg er det 23 prosent som mener at de må være tilgjengelig for jobbhendvendelser i fritiden.  

– Det er en veldig intens bransje

Neyrinck sier at det er lett å ta med seg jobben hjem, selv om man ikke ønsker det. Hun påpeker behovet for å sette grenser. 

– Nå er det mer og mer fokus på å ha balanse mellom hjem og jobb. Før var det ikke så viktig for meg. Jeg hadde ikke familie, og jeg jobbet masse. 

Videre forteller 48-åringen at hun nå har en fire år gammel sønn. De brune øynene lyser opp, og hun trekker på smilebåndet når hun snakker om han. 

– Han er et godt kompass for meg. 


44,5 prosent av ledere i tjenesteytende yrker oppgir at jobben tar så mye tid og energi at det går utover privatlivet. Foto: Martine Gresseth

Nå som hun har et barn, klarer hun bedre å skille mellom jobb og fritid. Neyrinck beskriver det som en balansekunst hun jobber med. Sønnen hennes hjelper henne med å lande etter jobb. De pleier å leke sammen og gå utendørs. 

Negative helsekonsekvenser

Tanja Nordberg, forsker i Arbeidsforskningsinstituttet AFI, sier at mange setter pris på den økte fleksibiliteten de får ved å kunne ta med jobben hjem. Småbarnsforeldre har for eksempel muligheten til å hente barna i barnehagen, for å så ta igjen litt jobb på kvelden. 


Tanja Nordberg. Foto: OsloMet

– Samtidig betyr det at jobben er med inn i privatlivet. Og det er det jo mange som synes er utfordrende, og mange familiemedlemmer synes det kan være utfordrende, forklarer Nordberg. 

Nordberg nevner at flere studier viser at det å ta jobben med hjem kan ha flere negative helsekonsekvenser.

– Som stress, søvn og utbrenthet. Og jobb- og familiekonflikt kan også være en konsekvens, legger hun til.

Hun mener også det kan oppleves som en fordel. 

– For mange blir det en måte å sjonglere jobb og livet forøvrig på, som gjør at det går rundt. 

Carmen Neyrinck forteller at hun måtte tøye sine grenser for å lære seg skillet mellom jobb og fritid.  

– Du kan ikke tilfredsstille alle hele tiden. Det går utover deg selv. Det er rett og slett å gå utover egne grenser. Sånn har jeg lært.  

Begynte som 13-åring 

– Da begynte jeg i oppvasken, og jobbet i helger. Jeg er opprinnelig fra Belgia. Det var ikke uvanlig å begynne med en helge- eller feriejobb, sier Neyrinck. 

Den nåværende assisterende daglige lederen har senere jobbet seg oppover i bransjen.  

Fra oppvasken, til servering, deretter kjøkkenet og så fagbrev. Hun har også tidligere vært hovmester og restaurantsjef. Neyrinck har jobbet i både utlandet og i Norge. 


Det er tomt i baren, mens de ansatte gjør klart til åpning. Foto: Martine Gresseth

Nå har Neyrinck jobbet på Den Glade Gris i to perioder. Navnet på stedet gjenspeiles i interiøret. Det er bilder og statuer av ulike griser overalt. Noen store og andre små. 

– Er restaurantyrket noe du vil anbefale?

Det kommer et tvilende ja fra Neyrinck. Hun tenker seg om før hun svarer:

– Takk og pris har ting endret seg, sier hun om yrket med et lettende pust.

– Før var det vanlig å jobbe lengre vakter. Det har endret seg. For man skal jo ha et liv også. Hvis ikke blir man spist opp, fortsetter hun.