Taylor Swift er en av mange store artister som er signert av Universal Music Group. Foto: Paolo V (CC BY 2.0 Deed, flickr.com)

All Universal-musikk kan forsvinne fra TikTok

Uenighet rundt betalingsavtale kan føre til at en av verdensgigantene innen musikkbransjen trekker all musikk fra den populære appen.
Torsdag, 1 februar, 2024 - 13:14

Universal Music skriver i et åpent brev tirsdag kveld at de vil trekke musikken sin fra TikTok torsdag 31. januar dersom selskapene ikke kommer fram til en ny avtale, ifølge BBC.

– TikTok prøver å bygge en musikkbasert bedrift uten en rettferdig betaling for musikken, sier plateselskapet i brevet.

Universal krever at TikTok skal betale mer til artister og låtskrivere når musikken deres blir brukt i videoer. Ifølge NRK betaler TikTok en brøkdel av det andre sosiale medier betaler. Universal sier at TikTok kun står for under én prosent av omsetningen til Universal.

– Grådige

TikTok svarer i et utsagn samme kveld, der de sier at Universal Music Group setter egen grådighet over interessene til artistene og låtskriverne.

– De har valgt å skrote en plattform med over en milliard brukere, som kan være en gratis reklamekanal og et verktøy for å oppdage ny musikk.

Tanken deres er at folk oppsøker musikken de hører i appen, på strømmekanalene for musikk, noe som gir penger til plateselskaper, artister og låtskrivere.

Dramatiske endringer

Uenigheten kan føre til at store artister som Taylor Swift, Drake og The Beatles får musikken sin fjernet fra appen. Også norske Ramón vil bli rammet.

Førstelektor i musikk ved Høyskolen i Kristiania, Audun Molde, kommenterer til NRK på saken:

– Det vil være dramatisk for TikTok, og for veldig mange artister. Universal er verdens største plateselskap med den største markedsdelen. Så de er en viktig leverandør til TikTok.

Emneord: 
Tags: