Tidligere har gjenbruksmarkedet vært utendørs. I år er markedet flyttet inn i varmen på Carls. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Årets første marked på Carl Berner

Rekordmange selgere deltok til et variert utvalg av både hjemmelagde og gjenbrukte produkter.
Mandag, 5 februar, 2024 - 10:53

Carl Berners forening Vårt Nabolag arrangerte årets første gjenbruksmarked på den nyåpnede storstuen Carls denne lørdagen. Her ble det tilbudt alt fra hjemmelagde smykker, strikketøy og hudprodukter, til gjenbrukte klær, interiør og antikviteter.


Arrangør Geena Karlsen Hvidsten forteller at deres arrangementer skal være for alle, og fokuserer på at prisen skal være lav. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Arrangøren Geena Karlsen Hvidsten forteller at dagens marked har rekordmange selgere. 

– Hvert marked har tidligere hatt minst 40 salgsbord, med 20 personer på venteliste. Til dette markedet har vi 50 stykker på venteliste. 50! Det er jo skikkelig mange. Vi har jo 60 bord her i dag, så det er jo helt vilt, sier Hvidsten fornøyd.

Åpne for flere sosiale arrangement

Hvidsten forklarer at målet med å holde slike marked, er hovedsakelig å åpne for flere gratis sosiale arrangement i byen og nærområdet. Men gjennom å arrangere bruktmarked slik som dette, håper hun det blir et økt fokus på gjenbruk i tillegg.

– Jeg håper det skal bli et fokus på å gjenbruke det man har, og se ressursene for det de er verdt. Det tror jeg mange har interesse for, fordi det gir en stolthet av å bidra litt. Jeg er veldig opptatt av det selv, og kjøper aldri nye ting.  Personlig liker jeg den følelsen av at det du kjøper, er det ingen andre som har.


Store deler av smykkene ble laget av selgeren selv. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Godt for samholdet


Selgerne Emma Sofie Giske og Nina Øine solgte gjenbrukte klær og pynt de ikke bruker lenger. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Nina Øine var en av selgerne som fikk plass på markedet. Hun forteller at siden det er billig å kjøpe seg bordplass til salg, så er gjenbruksmarked en god mulighet å bli kvitt eiendommer man ikke bruker lenger.

– Nå er jeg midt i en flytteprosess. Da er det veldig deilig å kunne frakte ting hit fra rett bort i gata, og få solgt så mye som mulig, forteller Øine. 

– Hva betyr det for nabolaget å ha slike marked?

– Jeg tror det er fint for samholdet i nabolaget. Man kan bli veldig isolert i Oslo, der er ikke så mye naboskap. Så det er fint å ha steder å møtes.


Det ble også solgt ulike typer leker på markedet. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Hjemmelagde hudprodukter 


Ingvild Havn Hammerstad tenker at marked er en fin måte å selge egenproduserte produkter på. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Selgeren Ingvild Havn Hammerstad bidro til markedet med hjemmelagde hudprodukter av ulike slag, og soya duftlys i glass. 

– Jeg har vurdert om jeg skulle laget en egen nettbutikk. Men så tenkte jeg at å selge produkter på slike marked, er en fin måte å få solgt det jeg lager, forteller Hammerstad. 

Hammerstad mener at markedet bidrar positivt til nabolaget. 

– Jeg bor også i området, så jeg synes det er godt å ha slike tilbud. Så det er fint at det skjer litt mer i nabolaget. Arrangørene har fått i gang området, synes jeg.


Ingvild Havn Hammerstad tok med seg mange økologiske og miljøvennlige produkter til markedet. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Fordeler overskudd

Arrangøren Geena Karlsen Hvidsten forklarer at Vårt Nabolag ikke tjener noe på å organisere marked, og at alle som sitter i styret er frivillige. 

– I de tilfellene vi har fått overskudd fra markedene, deler vi ut pengene. I år ga vi 10 000 til Alternativ jul, og i fjor ga vi til Fattighuset. Pengene er ikke fra oss i styret, de er fra Carl Berner, forklarer hun.