Disse avstøpningene av Tyrannosaurus Rex og Anzu Wyliei får snart selskap av et ekte dinosaurskjelett. Foto: Andrea Ulriksen.

Det første ekte dinosaurskjelettet til Norge

"Zelda" er årets julegave til Naturhistorisk museum. Det blir historisk for Norge.
Onsdag, 7 februar, 2024 - 11:42

Det første ekte hele dinosaurskjelettet i Norge flytter inn på Naturhistorisk museum til sommeren 2024. Det har fått navnet “Zelda”, og ble kjøpt av Sparebankstiftelsen.

Kommunikasjonsleder Karenina Kriszat ved Naturhistorisk museum er spent på det nye skjelettet i utstillingen.

– Ekte objekter har en helt annen tiltrekningskraft, sier hun.

– Når du vet at dinosaurskjelettet foran deg er ekte og ikke laget av plast, og ikke er en avstøpning eller modell, så er det noe annet. Akkurat som at en ekte gullklump er noe annet enn en stein malt med gullmaling.

Ny attraksjon

Skjelettet er av den planteetende dinosauren Hypacrosaurus stebingeri. Selve skjelettet er syv og en halv meter langt, og over tre meter høyt. 

Det er tydelig at det må ryddes plass til dinosauren som skal innta evolusjons-avdelingen på Naturhistorisk museum.


Karenina Kriszat viser hvor det nye skjelettet skal stå. Foto: Andrea Ulriksen

Kriszat forteller at en spesiell åpning skal planlegges når skjelettet er klart til framvisning på museet.

– Det blir en ny attraksjon. Det blir gøy å se hvordan folk reagerer på den. Vi vet at dinosaurer trekker et veldig stort publikum, og særlig de tingene som er ekte, sier Kriszat.

Alle museers drøm

“Zelda” levde i Nord-Amerika for ca. 74 millioner år siden, på slutten av dinosaurenes tidsalder (epoken sen Kritt). Den var neste like stor som tyrannosaurus rex, og kunne gå på både to og fire bein.

Omtrent 70 prosent av skjelettet er originalt, mens resten er rekonstruert fra andre individer. Skjelettet blir gjort klart til Italia før det sendes til Norge.


Jørn Hurum på feltarbeid sommeren 2023. Foto: Privat

Professor for Norsk senter for paleontologi, Jørn Hurum, sier at det er alle naturhistoriske museers drøm å ha ekte dinosaurskjelett. De fleste har bare avstøpninger av skjeletter, ifølge Hurum.

På spørsmål om hva det betyr for utstillingen på naturhistorisk museum at et av skjelettene vil være ekte, svarer han begeistret:

– Alt! I dag kan du oppleve det meste på en skjerm eller virtuelt. Det eneste museer kan konkurrere med er ekte objekter. Du går ikke på Munchmuseet for å se postere av Skrik.