Ingrid Wisløff Aars, kunsthistoriker på Nasjonalmuseet, viser frem hennes favorittverker i utstillingen "It´s complicated". Foto: Ingrid Lang

– Vi er drevet av en bruk og kast-mentalitet

Februar er kjent som kjærlighetsmåneden, og på Nasjonalmuseet har de laget en pop-up utstilling for å sette fokus på dagens datingkultur.
Mandag, 26 februar, 2024 - 10:50

Fra og med Valentinsdagen og hver onsdag etter det, resten av februar, har du muligheten for å se den nye pop-up utstilling ved navn “it´s complicated” i studiesalen på Nasjonalmuseet. 

– Utstillingen er inspirert av Valentinsdagen og tar utgangspunkt i verk som man allerede kan oppleve i Nasjonalmuseet sin samling, forteller Ingrid Wisløff Aars. Hun er kunsthistoriker og studiesalkoordinator på Nasjonalmuseet. 

Målet med utstillingen

Utstillingen tar utgangspunkt i ulike verk som symboliserer kontrasten og likhetene i hvordan vi finner kjærligheten i dag, i forhold til hvordan den har oppstått gjennom tiden. Aars legger vekt på at kjærlighet er et evig interessant tema for oss alle, men i denne utstillingen har hun bevisst tenkt på et ungt voksent publikum. Det har hun gjort ved å koble verk på kryss og tvers av kunsthistorien, med sitater som er aktuelle for samtiden. 


Ett av de mange verkene du kan oppleve i utstillingen er “Nymfe og amorin” av François Boucher, 1700-tallet. Foto: Nasjonalmuseet

– Samtidens regler i “jakten på kjærligheten” har blitt ganske vanskelige å finne ut av. Vi sveiper til høyre og venstre som om vi er drevet av en slags “bruk og kast”- mentalitet, sier Aars. 

– Det var litt interessant å se på dette fenomenet med et kunsthistorisk blikk, forteller Aars videre. 

– Vanskelig å få en ekte “connection” 

Sofie Rorgemoen (23), har selv vært å se utstillingen. Hun kjenner seg igjen i temaene som blir portrettert, og synes at dating-kulturen i dag er viktig å snakke om og sette fokus på. 

–  Jeg merker ofte at det kan være vanskelig å få en ekte “connection” når jeg dater på en dating-app for eksempel, som jo er blitt den vanligste måten for unge å date på i dag, sier Rorgemoen.

Hun forteller videre at hun liker utstillinger som dette, fordi de kan være med på å sette problematikken på spissen, og at man som beskuer av utstillingen kan se ironien i hvordan man fant kjærligheten før i tiden, og hva normen er blitt i dag.

– Det er litt morsomt, fordi vi sitter alle med de samme følelsene. Både før og nå. Uansett om det foregår på en dating-app eller hvordan man enn fant kjærligheten før i tiden, så er det de samme tingene vi både frykter og håper på når det kommer til kjærlighet, ler Rorgemoen. 

 

Emneord: