Melanie Kajanne Källström oppfordrer alle til å prøve ut Roller disco. Foto: Lisa Lian Moe

Tar med det amerikanske diskoteket til Norge

Denne helgen holdt Skate Jam ulike arrangementer for å løfte frem skøytemiljøet i Norge.
Mandag, 26 februar, 2024 - 09:53

– Vi har blant annet hatt rulleskøytearrangementer hvor folk kan «chille», «jamme» og danse på rulleskøyter, sier Melanie Kajanna Källström.

Källström er medskaper av Skate Jam og har tidligere drevet med kunstløp. Sammen med Synthecice og Uncomfortable Conversations har de samarbeidet om dette prosjektet. Annenhver måned arrangerer de ulike skøytearrangementer hvor hun selv er instruktør. 

Under covid-pandemien var rulleskøyter den store pandemi-aktiviteten i hennes krets.

– Det var gøy å teste en ny form for skøyter. Man føler seg litt som et barn igjen, og det er kult og spennende for alle aldre, forteller hun. 


Skate Jam holder Roller disco på Sentralen. Her blir man møtt med musikk, lys, drinker og stemning. Foto: Lisa Lian Moe

Det ble fort tydelig at dette var en aktivitet som vekket interesse for flere, og slik ble Skate Jam til. De hadde sitt første arrangement rundt sommeren 2023.

– Jeg kommer fra en bakgrunn på skøyter og kunstløp, jeg har vært innom alle miljøene. Her kunne vi samle de tre tingene sammen og skape en bro mellom dem, sier hun. 

Ønsker å skape samhold

Källström forteller at hensikten med arrangementene er å skape et større samhold i skøytemiljøet.

– Disse arrangementene har gått ut på å bli bedre kjent med «the community» og de som er interessert i det vi driver med. Vi lærer å kjenne alle, og de oss, sier hun.


Bandet “New Banke” står blant annet for noe av musikken på arrangementene. På scenen står et av band-medlemmene, Julia Wiklund. Foto: Lisa Lian Moe

Svensken forteller at det skaper bindeledd for de fire dagene de har hatt med skøyting på isen, og roller disco. Hun fortsetter videre at hensikten med arrangementene ikke er å tjene penger, men å inkludere og nå ut til flere.

– Det er gratis for alle under 18 år også har vi en kostnad på 100 kr for de over. Å stå på skøyter er en veldig dyr sport og det er ikke like mange muligheter til å stå på det. Vi vil derfor holde lavterskel, sier hun.

En aktivitet for flere aldre

Til tross for at arrangementene er rettet mot barn og unge, er det også interesse i den eldre aldersgruppen. 

– Det kommer alt fra barn på 5 år og folk opp til 60 år. Det er en bred sport for mange, så vi ser et variert antall, sier Källström.


Tratkowski (27) forteller selv at han har stått lite på rulleskøyter. Foto: Lisa Lian Moe

Szymon Kazimierz Tratkowski er også en av arrangørene til Skate Jam og jobber som vertskap på Sentralen. 

Da organisasjonen trengte et lokalet kontaktet han bookingsansvarlig for Sentralen UNG, Katrine Neerland Dodd. 

– Jeg så at «Marmorsalen» vi har her på bygget passet perfekt for rulleskøyter, sier han.

Salen har i ettertid blitt brukt jevnt for flere av arrangementene deres. 

Sentralen UNG er en leieordning som er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Denne ordningen tilbyr gunstige leiepriser for arrangører av arrangementer for barn og unge mellom 0 og 19 år. 

– Vi får støtte dersom arrangementet er rettet mot barn og unge, men det er likevel åpent for at alle kan komme og prøve.

 

 

Emneord: