Forstillingen tar plass på kulturhuset "Hos Arne" på Grünerløkka. Foto: Noa Cecilie Sæther

Bak kulissene i sexindustrien

"Love me land" setter strobelys på sexkjøp og livet som kvinne i det moderne samfunnet.
Mandag, 18 mars, 2024 - 11:56

Det hele startet med en idé på psykologiforelesningen til regissør og manusforfatter Vilde Krohn. En interesse for moderne sexarbeid ble til samtaler med erfarne psykologer og to eks-prostituerte kvinner som delte egne og venninners erfaringer.

Fra 9. februar kunne man følge fire kvinner gjennom et todelt stykke i det utenomjordiske landet Love me land. Her blir man med fra en seksualisert hverdag på jobb til intriger og menneskelige relasjoner i hjemmet.


Publikum tar med stolene sine og går inn i akt to. Foto: Noa Cecilie Sæther

– Forestillingen handler om porno, samfunnet, voldtekt, og hvordan det påvirker sexarbeiderne. Men det handler også om vennskap, og frykten, men samtidig ønsket om å bli elsket, forteller Hannah Haslie, som spiller Magdalena.

– Vi ville vise hvordan Norge behandler kvinner som kommer hit for å drive med sexarbeid, og hva som kan skje med dem. Dette foregår uten at folk vet det, fortsetter Krohn.


Hannah Haslie og Vilde Krohn jobber frivillig på prosjektet sammen med resten av teamet. Foto: Noa Cecilie Sæther

Livet som kvinne

Skuespillerne har selv delt perspektiver og erfaringer for å gjøre stykket til en kollektiv følelse av det å være kvinne.

– Sexarbeiderne er helt vanlige, flotte, sterke, hele kvinner som er som alle andre. Det kan være mye som har ført dem hit, og det gjør dem ikke annerledes fra oss. Det handler like mye om å være kvinne som det handler om sexarbeid, forteller Krohn.

For å håndtere arbeidet, tyr flere av karakterene til alkohol og emosjonell distanse til hverandre.

– Det er forventet at vi alltid skal være så empowered og emosjonelt påkoblet. Det er vanskelig når man ikke har det så bra selv å skulle passe på hverandre og være en god venn. Det er relevant for livet som kvinne generelt, forteller Haslie.


Skuespillerne inkluderer publikum i stykket. Foto: Noa Cecilie Sæther

Krohn har opplevd at noen blir værende etter visningen for å stille spørsmål og fordøye det de har sett. Mange sitter igjen med en skyldfølelse, og noen går fra forestillingen fordi det blir for vondt å se på.

– Det var en gutt som fortalte at han ble kvalm da jentene begynte å snakke, fordi han innså at de faktisk var ekte mennesker, forteller Krohn.


Michaela Knutsen har aldri vært på en lignende forestilling. Foto: Noa Cecilie Sæther

– Ubehagelig, men samtidig fint

Michaela Knutsen og venninnen hennes tror selv at det vil ta lang tid å ta inntrykkene inn over seg.

– Det var helt fantastisk, egentlig. Det var veldig kult og ekte – litt ubehagelig, men samtidig fint, forteller Knutsen.

Fredag 15. mars markerte slutten på Love me land for denne gang, etter flere ekstravisninger og stor pågang. Nå ser de etter muligheter for å sette opp flere visninger.