Fanny og Lea (23) er glade for å kunne ta med seg maleriet hjem. Her med komiker og arrangør Mert Arslan (22). Foto: Deborah Riiser

Magnus Waale auksjonerer bort malerier for Gaza

Magnus Waales kunst ble auksjonert vekk for å samle inn penger til Gaza. Men det er noe som skiller maleriene hans fra andre kunstnere: De er laget i tegneprogrammet Paint.
Fredag, 12 januar, 2024 - 09:43

Torsdag arrangerte komiker Mert Arslan gratis stand-up på SALT i Oslo. Showet heter “Standup med Mert og venner”, og har veldedighet som formål. Istedenfor billettinntekter, har komikeren et mål om å samle inn penger til nødhjelp i Gaza.

Kunstner Magnus Waale (27) forteller at han er takknemlig for å ha muligheten til å bidra til en så viktig sak.


Maleriene er kunsttrykk laget av kunstner og kulturformidler Magnus Waale. Foto: Deborah Riiser

Komiker og arrangør Arslan forteller at veldedighetarrangementet gir han muligheten til å samle mennesker og gjøre en innsats for de som trenger det mest:

– Dette er en sjanse til å sammen gjøre en innsats for menneskene i Gaza. Vi er allerede godt på vei, men vi ønsker å fortsette å gjøre det vi kan. 

Arslan forteller at målet deres i år er å til sammen samle inn 150 000 kroner til veldedighet og nødhjelp.

I tillegg ønsker han å tilgjengeliggjøre kulturlivet for studenter:

– Som i dag, er det vanligvis flest studenter i publikum. Jeg er glad for å kunne invitere en gruppe som ofte ikke har råd til å delta på slike konsepter.

Neste Stand-up med Mert og venner er satt til å arrengeres 8. februar på SALT. Målet er å fortsette innsamlingen.


Det var flest studenter i publikum. Foto: Deborah Riiser.

Glade for å kunne bidra 

Rahim (22) var en av kjøperne på auksjonen. Selv forteller han det er første gang han har vært med på en auksjon:

– Jeg er student selv, men maleriet var så nice at jeg ville by. I tillegg er jeg glad for å kunne gi til en god sak.

Det andre maleriet ble kjøpt av Lea og Fanny (23). De forteller de skal ha det på veggen i kollektivet:

– Det er akkurat noe sånt vi har sett etter. Det er også en fin sjanse til å kunne bidra til saken.


Rahim (22) er fornøyd med å kunne bidra til et godt formål. Foto: Deborah Riiser.

Kreativ metode

Maleriene Waale har donert til veldedighetsarrangementet, er en del av en interesse som startet for kunstneren for to år siden. Han forteller at han satt på hytta uten internett, og ville finne noe å gjøre. Løsningen ble å åpne Microsoft-programmet Paint. 

Waale, som har utdannelse i kunst og prosjektledelse ved Westerdals, forteller at han alltid har interessert seg for kunst. Utdannelsen og jobben som kulturformidler har gitt han mulighet til å bli kjent med et kreativt miljø, som inspirerte han videre.

Kort tid etter at Waale åpnet Paint på hytta, begynte han å publisere det han lagde på sosiale medier. Det tok ikke lang tid innboksen ble fylt med gode tilbakemeldinger og ønsker om å kjøpe maleriene: 

– Plutselig fikk jeg tilsendt bilder av at maleriene mine henger i stua til folk jeg ikke visste kjente til meg. Det har vært veldig motiverende til å fortsette videre.


Kunstner Magnus Waale avbildet med kunsttrykk. Foto: Privat

Demokratiserer kunsten

Waale forteller han ønsker å inspirere andre, og han deler gjerne tips til hvordan man kan starte på egenhånd:

–  Jeg får meldinger fra folk som spør hvordan de kan lage kunst selv og hvilke programmer jeg anbefaler. Jeg mener at man kan bruke hva som helst.

Man trenger ikke starte med mye penger. I dag har vi sosiale medier, som har gitt alle muligheten til å dele det de lager. På en måte har det vært med på å demokratisere kunsten: alle kan prøve seg og alle kan lage det. Du trenger bare å ha en interesse i bunn.

Selv har Waale brukt sosiale medier som TikTok og Instagram for å spre kunsten sin. Men han forteller at han selv brukte to år på å klare å føle seg komfortabel med å legge ut innlegg og spre interessen sin:

– Det handler om å tørre å ta plass. Du trenger ikke føle at du står i veien for noen. 


Vinneren av budrunden overtar maleriet. Foto: Deborah Riiser

Veien videre

Waale har allerede rukket å ha en utstilling, der han valgte å stille ut flere kunsttrykk på et bilverksted i hjemmebyen, Skien. Han forteller at målet videre er å få til en større utstilling her i Oslo:

– Jeg ønsker å arrangere en utstilling der jeg får samlet flere kunstnere, komikere og artister. Det er dette jeg liker, det er en fin måte å dele kunst på videre.

Emneord: